Muskov pospeševalnik Falcon 9 se je po pristanku prevrnil in eksplodiral

Svet 27. Dec 202318:56 0 komentarjev
prevrnjen pospeševalnik Falcon 9
Foto: @johnkrausphotos/X

Močan veter, ki so mu botrovali visoki valovi, je ob zadnji vesoljski misiji Muskovega podjetja SpaceX povzročil uničenje znamenitega raketnega pospeševalnika Falcon 9. Naprava se je po pristanku najprej prevrnila, nato pa eksplodirala.

V soboto je Muskov raketni pospeševalnik Falcon 9 opravil svojo zadnjo misijo. Tik po koncu izstrelitve 23 satelitov se je namreč zaradi slabega vremena naprava prevrnila, nato pa eksplodirala.

“Med vrnitvijo se je zaradi vetrov in valov raketa prevrnila na ladijsko platformo. Novejše različice Falcona imajo že nadgrajene pristajalne noge, ki ublažijo tovrstne težave,” so po incidentu sporočili s podjetja SpaceX.

Gre za napravo za večkratno uporabo, ki se priključi raketam tipa Falcon, ki jih proizvaja podjetje SpaceX. Večkratna uporaba močno zmanjša stroške izstrelitve.

Omenjeni pospeševalnik je bil v uporabi tri leta in pol, v tem času pa v vesolje izstrelil kar nekaj pomembnih pošiljk, v katerih je bilo več kot 860 satelitov in več kot 260 ton različnega materiala. Paketi so bili namenjeni tudi astronavtom na mednarodni vesoljski postaji.

Izmed 19 uspešnih misij je bila najpomembnejša prva iz leta 2020, ko je pospeševalnik s poletom zaključil misijo Amerške vesoljske agencije (Nasa) Demo-2. Naprava s serijsko številko B1058 je tako že na začetku postala edini Muskov pospeševalnik, ki ga krasi logotip Nase.

Pri SpaceX so po nesreči zapisali tudi, da je naprava poleg dostav v vseh letih odprla tudi pot zasebnih poletov v vesolje. Muskovo podjetje je z 11 zasebnimi misijami v vesolje popoljalo 42 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!