N1 Beograd: Javnost naj se vpraša, ali je obveščanje v Srbiji nepristransko

Svet 07. Dec 202200:36 0 komentarjev
N1
Denis Sadiković/N1

Na srbski televiziji N1 so pojasnili, zakaj so namesto rednega programa 24 ur predvajali napis "Mrak v Srbiji brez svobodnih medijev".

“Mrak v Srbiji brez svobodnih medijev,” je bil napis na črni podlagi, ki sta ga v torek namesto rednega programa predvajali srbski televiziji N1 in Nova S, ki poslujeta pod okriljem skupine United Media, del katere je tudi N1 Slovenija.

Kot so zapisali na N1 Beograd, so se za ta drastičen korak odločili zato, da bi pokazali, kakšna bi bila videti medijska krajina v Srbiji brez svobodnih medijev, in kakšna tema lahko zavlada, če N1 Beograd in Nova S ne bi več oddajali programa. Kot so še dodali, so želeli pokazati, kakšno bi bilo informiranje državljanov Srbije, če bi vsi mediji poročali o le eni različici dogodkov, imeli samo eno, vladajoče stališče, in bi se v medijih slišalo samo eno mnenje brez kritičnega glasu.

“Na ta način smo opozorili tudi na dolgoletne pritiske, ki smo jim izpostavljeni, ter na poskuse, da bi nam še dodatno omejili pokritost ter preprečili financiranje in poslovanje,” so zapisali. “Zadnja v nizu potez v Srbiji, katerih cilj je pritisk na svobodne medije, je akcija Regulatornega organa za elektronske medije (REM), ki ne sprejme odločitve o peti licenci za nacionalno oddajanje, čeprav so vsi veljavni roki že potekli. Pred nekaj meseci je N1 zaprosil za nacionalno licenco in kot se je izkazalo, Remu ni mar za medijski pluralizem ali izboljšanje medijske scene,” so zapisali.

Kot še dodajajo, se zdaj ista situacija ponavlja v primeru televizije Nova S, ki je prav tako zaprosila za peto licenco za nacionalno oddajanje, zato je N1 Beograd solidaren s sodelavci te televizije.

“Zakaj se v Srbiji kršijo vsa etična in strokovna pravila”

“Menimo, da je čas, da se javnost vpraša, ali je obveščanje v Srbiji objektivno in nepristransko, ali imajo vsi državljani izbiro in zakaj se jim vsiljuje propaganda kot edini model obveščanja? Zakaj je mogoče, da se v Srbiji kršijo vsa etična in strokovna pravila, spodbuja sovražni govor, vedno znova prestopajo ‘rdeče črte’, ko gre za vsebino, ki se predvaja na televiziji,” so še zapisali.

Kot so še dodali, se N1 že osem let vsak dan trudi spoštovati temeljne postulate novinarstva in poročati v interesu državljanov. “Iz vaših odzivov smo videli, da naš trud ni bil zaman. Hvala za zaupanje, trudili se ga bomo upravičiti,” so zaključili.

Podporo televizijama so v parlamentu v torek izrazili tudi poslanci srbske opozicije, ki so stoje dvignili napis “Mrak v Srbiji brez svobodnih medijev.”

srbski parlament
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!