N1 Zagreb del pomembnega projekta EU za boj proti dezinformacijam

Svet 27. Dec 202214:33 0 komentarjev
N1 logo
N1

N1 Zagreb postaja del enega od novih evropskih centrov za boj proti dezinformacijam.

V začetku decembra je Evropska komisija izbrala šest novih regionalnih vozlišč, ki bodo postala del Evropskega observatorija za digitalne medije (EDMO). Med njimi je Adria Digital Media Observatory (ADMO), katerega cilj je boj proti dezinformacijam v digitalnih medijih na Hrvaškem in v Sloveniji.

Ob Oddelku za komunikologijo Univerze v Dubrovniku, ki je nosilec projekta, so projektni partnerji še: Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Zagrebu, Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu, Fakulteta za politične znanosti Univerze v Zagrebu, GONG, Adria News d.o.o. (televizija N1), Agence France Presse (AFP), Xwiki (Francija) in Oštro (Slovenija). Projekt se začne 1. januarja 2023 in bo trajal 30 mesecev, njegova vrednost pa je 1,8 milijona evrov.

“Cilj ADMO je ustvariti in zagotoviti dolgoročni razvoj hrvaško-slovenskega neodvisnega središča za spremljanje digitalnih medijev, ki ga sestavlja multidisciplinarna skupnost akademskih raziskovalcev, preverjevalcev dejstev, medijskih delavcev, novinarjev in predstavnikov civilne družbe, ki so sposobni zaznati in analizirati dezinformacijske kampanje ter zagotoviti podporo krepitvi kolektivnega odziva na grožnje dezinformacij,” je povedal glavni koordinator projekta in predstojnik Oddelka za komunikologijo na Univerzi v Dubrovniku profesor Mato Brautović.

“Izredno sem ponosna, da je N1 Zagreb stopil tudi na to novo pot, ki je glede na čas, v katerem živimo, logičen korak. V lovu na dnevne novice v dobi informacijskega kaosa, vse večjega nezaupanja državljanov do medijev in institucij je zelo pomembno imeti orodja za detektiranje dezinformacij in resno znanstveno podlago za analizo njihovega konteksta. Televizija N1 bo h konzorciju ADMO prispevala s produkcijo serij o dezinformacijah na Hrvaškem, v Sloveniji, regiji Zahodnega Balkana in Evropi ter se bodo naslanjale na raziskave in multidisciplinarno znanje iz vseh 27 regionalnih evropskih centrov, ki sestavljajo Evropski observatorij za digitalne medije,” je povedala Ivana Dragičević, ki bo projekt avtorsko vodila na televiziji N1.

ADMO bo zagotavljal kontinuirano preverjanje dejstev na Hrvaškem in v Sloveniji. Ekipe komunikologov, politologov in psihologov bodo pripravile vrsto raziskav in objav o vsebini dezinformacij, njihovem izvoru, sprejemanju in izpostavljanju ter vlogi mednarodnih akterjev pri širjenju dezinformacij. Izvedle bodo tudi več kampanj medijske pismenosti, Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo pa bo razvila programsko opremo za zgodnje odkrivanje dezinformacij s pomočjo umetne inteligence. ADMO bo obenem tudi referenčna točka za spremljanje izvajanja Kodeksa ravnanja glede dezinformacij (Code of Practice on Disinformation) na Hrvaškem in v Sloveniji.

Krepitev evropskega ekosistema, ki dela na boju proti dezinformacijam, je izjemno pomembna, ena najpomembnejših aktivnosti Evropske komisije pri reševanju tega problema pa je bila ustanovitev Evropskega observatorija za digitalne medije (EDMO). EDMO deluje od junija 2020 in se nahaja na Evropskem univerzitetnem inštitutu v Firencah. Njegovo delo vključuje neodvisno multidisciplinarno skupnost raziskovalcev, strokovnjakov za medijsko pismenost in preverjevalcev dejstev, ki v sodelovanju s številnimi medijskimi organizacijami in spletnimi platformami iščejo načine za boljše razumevanje, analizo in reševanje problema dezinformacij v Evropi.

S šestimi novimi centri EDMO se mreža z osmimi že sedaj obstoječimi širi na vseh 27 držav članic Evropske unije in Norveško. Ob konzorciju ADMO bo v začetku prihodnjega leta z delom pričel tudi LAKMUSZ, ki bo deloval na Madžarskem, GADMO, ki je nemško-avstrijsko vozlišče, BROD, ki bo deloval v Bolgariji in Romuniji, MedDMO, ki pokriva Grčijo, Malto in Ciper, ter BECID, ki sega v Estonijo, Litvo in Latvijo.

Televizija N1 je bila ustanovljena leta 2014 kot prvi regionalni informativni kanal in partner CNN v tem delu Evrope. Postala je sinonim za profesionalno, objektivno in nepristransko poročanje. Je del družbe United Media, ki je vodilna na medijskem trgu in ima v svojem portfelju več kot 55 televizijskih kanalov, 30 spletnih portalov, radijske postaje in tiskane medije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!