Na Afriškem rogu lakota ogroža 13 milijonov ljudi

Svet 08. Feb 202216:02 0 komentarjev
Michael Tewelde (WFP)/via REUTERS

Na Afriškem rogu se zaradi najhujše suše po letu 1981 s hudo lakoto sooča približno 13 milijonov ljudi, so sporočili iz Svetovnega programa za hrano. Po treh nezadostnih deževnih sezonah je suša je uničila pridelke in povzročila neverjetno velik pogin živine. Številne podeželske družine, ki se preživljajo s pašništvom in kmetovanjem, so zato že morale zapustiti svoje domove.

V Keniji, Somaliji in Etiopiji se zaradi najhujše suše v zadnjih desetletjih s hudo lakoto sooča približno 13 milijonov ljudi, so sporočili iz Svetovnega programa za hrano (WFP). Regija je po treh slabih deževnih sezonah zabeležila najbolj sušno obdobje po letu 1981, sporočajo iz Združenih narodov.

“Razmere zahtevajo takojšnje humanitarno ukrepanje, da se ne bi ponovila kriza, kakršna je bila v Somaliji leta 2011, ko je med dolgotrajno sušo zaradi lakote umrlo 250.000 ljudi,” je opozoril regionalni direktor WFP v Vzhodni Afriki Michael Dunford.

Suša je uničila pridelke in povzročila neverjetno velik pogin živine. Številne podeželske družine, ki se preživljajo s pašništvom in kmetovanjem, so zato že morale zapustiti svoje domove.

“Primanjkuje tudi vodnih virov in pašnikov, vzporedno pa so vse glasnejše napovedi, da bodo v prihodnjih mesecih podpovprečne padavine samo še poglobile nesrečo”, napoveduje Dunford.

V WFP ocenjujejo, da bi potrebovali 327 milijonov ameriških dolarjev za nujne potrebe v naslednjih šestih mesecih in za podporo pastirskim skupnostim, da postanejo bolj odporne proti podnebnim spremembam.

Pomoč v hrani se deli na sušnem območju Kenije, Etiopije in Somalije. Na tem območju je stopnja podhranjenosti najvišja in je tako v prvem četrtletju letošnjega leta lakota ogrozila približno 13 milijonov ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!