Na črpalki v Nemčiji zamešali bencin in dizel, poškodovanih na stotine avtov

Svet 03. Sep 202313:39 0 komentarjev
Tankanje goriva
Foto: PROFIMEDIA

Na stotine voznikov je na bencinski črpalki v nemškem mestu Reichensaxen v svoja vozila natočilo napačno gorivo. Kako je lahko prišlo do napake?

V zadnjih dneh je vedno več voznikov v nemškem mestu Reichensaxen iskalo pomoč avtomehanikov, saj so se kvarili motorji njihovih vozil. Okvare so se začele prejšnji teden. Glede na veliko število primerov, pa je bilo jasno, da niso krivi vozniki, piše N1 Zagreb.

Vsem je bilo skupno, da so rezervoarje svojih jeklenih konjičkov napolnili na istem bencinskem servisu. Tam naj bi se pripetila napaka: zamenjali naj bi posodi za dizel in bencin.

“Na našo žalost smo po intenzivni preiskavi ugotovili, da se je zamenjava goriva zgodila zaradi napake dobavitelja,” so za nemške medije potrdili v podjetjih Honsel Mineralölvertriebs-GmbH in Kaiser Energie GmbH. Tudi človeške napake ni mogoče izključiti.

A napake na bencinskem servisu niso odkrili hitro. Napačno gorivo so stranke točile med ponedeljkovim jutrom in sredinim popoldnevom. Okvarjenih naj bi bilo na stotine avtomobilov. Za zdaj še ni jasno, kdo bo voznikom povrnil povzročeno škodo.

gorivo, bencinska črpalka, Petrol
Foto: Borut Živulović/BOBO

V vozilo smo natočili napačno gorivo. Kaj pa zdaj?

Podobna napaka se je v začetku leta pripetila tudi v Sloveniji. Na Petrolovih bencinskih servisih v Rožni Dolini pri Novi Gorici in v Štalonih v Brdih so 26. in 27. januarja številni kupci v svoja vozila natočili napačno gorivo. Prepričani so bili, da točijo bencin, a je iz polnilnih ročk tekel dizel.

Takrat so na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) pojasnili, da je bolj pogosto, da vozniki v vozilo na dizelski pogon nalijejo bencin kot pa obratno. “Vrat bencinske ročke je namreč tanjši kot vrat dizelske in jo zato zlahka vtaknemo v vsako odprtino za točenje goriva. Obratno pa je z dizelsko ročko, ki je običajno prevelika za odprtine v vozilih na bencinski pogon,” so pojasnili. Prav napačno gorivo v vozilih na dizelski pogon sicer predstavlja tudi večje tveganje za raznovrstne tehnične okvare

AMZS voznikom, ki so po pomoti v rezervoar natočili napačno gorivo, svetuje, naj nikar ne vžigajo vozila, temveč naj nemudoma pokličejo v AMZS klicni center oziroma drug asistenčni center. Če pa so vozilo že zagnali – to bo sicer povzročilo večjo škodo – jih bo na napako opozarjala vrsta znakov, ki bodo nakazovali, da z njihovim jeklenim konjičkom ni vse v redu: “zmanjšana moč motorja, neenakomeren tek, ‘cukanje’ in neobičajen bel dim skozi izpušni sistem”. V takih primerih AMZS voznikom svetuje, da vozilo čim prej varno ustavijo in ga ne zaganjajo več, saj je treba neustrezno gorivo iz rezervoarja izčrpati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!