Na čelu avstrijskih socialdemokratov se obetajo spremembe

Svet 23. Maj 202310:19 0 komentarjev
Pamela Rendi-Wagner in Hans Peter Doskozil
Pamela Rendi-Wagner in Hans Peter Doskozil. (Foto: PROFIMEDIA)

Avstrijski socialdemokrati (SPÖ) bi lahko kmalu dobili novega vodjo. Glede na izid internega glasovanja članov stranke je v ponedeljek največ podpore dobil deželni glavar Gradiščanske Hans Peter Doskozil, medtem ko se je dosedanja predsedujoča Pamela Rendi-Wagner uvrstila šele na tretje mesto. O vodji bo prihodnji teden odločal kongres stranke.

Nekdanji obrambni minister Hans Peter Doskozil je na prejel 33,7 odstotka podpore, a mu je zmanjkalo precej glasov do večine. Pamela Rendi-Wagner je prejela 31,4 odstotka podpore, pred njo se je z 31,5 odstotka uvrstil župan mesta Traiskirchen Andreas Bebler, je v ponedeljek zvečer sporočila predsedujoča strankini volilni komisiji Michaela Grubesa.

Volilna komisija je izid glasovanja sporočila po pregledu 107.133 poslanih vprašalnikov. Kljub rezultatu pa za zdaj ostaja odprto, kdo bo v prihodnje vodil avstrijske socialdemokrate. Anketa, v kateri je sodelovalo dobrih 72 odstotkov članov stranke, velja sicer za pomemben signal razpoloženja v stranki, ne pa tudi za končno odločitev. Formalno naj bi namreč o novem vodji odločali na kongresu stranke, ki bo 3. junija v Linzu.

Doskozil velja za ostrega kritika Rendi-Wagner in se v nasprotju s sedanjo predsedujočo stranke zavzema za bolj restriktivno migracijsko politiko ter odločnejši poseg države v boju proti inflaciji in revščini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanja zdravstvena ministrica Rendi-Wagner vodi stranko od leta 2018. Pod njenim vodstvom SPÖ ni uspelo izkoristiti nezadovoljstva ljudi zaradi posledic pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini. V javnomnenjskih anketah socialdemokrati skupaj z vladajočo konservativno Ljudsko stranko (ÖVP) trenutno zaostajajo za desničarskimi svobodnjaki (FPÖ).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!