Na čelu vlade Severne Irske prvič republikanka

Svet 03. Feb 202417:58 0 komentarjev
Michelle O'Neill
Michelle O'Neill (Foto: PROFIMEDIA)

Regionalni parlament v Belfastu je po dveh letih politične krize dobil novo premierko. To je Michelle O'Neill iz stranke Sinn Fein, ki je postala prva republikanka na čelu severnoirske vlade

Regionalni parlament v Belfastu je po dveh letih politične krize danes za premierko izvolil 47-letno Michelle O’Neill iz stranke Sinn Fein, ki je postala prva republikanka na čelu severnoirske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije. To je zgodovinski dan, ki predstavlja novo obdobje za Severno Irsko, je dejala po izvolitvi.

O’Neill bo vladala skupaj z največjo protestantsko stranko, Demokratsko unionistično stranko (DUP), ki se zavzema za politično unijo z Veliko Britanijo. Za namestnico premierke je bila izvoljena Emma Little-Pengelly iz DUP.

V skladu z velikonočnim sporazumom iz leta 1998, ki je končal tri desetletja prelivanja krvi med protestantskimi unionisti in katoliškimi republikanci, morata vlado namreč sestaviti najmočnejši stranki obeh taborov. Pri tem stranka z največ glasovi postavi premierja, druga pa njegovega enakopravnega namestnika.

Sinn Fein, ki si prizadeva za ponovno združitev z Irsko, je na regionalnih volitvah maja 2022 prvič postala najmočnejša stranka na Severnem Irskem. Vendar pa so severnoirski unionisti doslej blokirali oblikovanje deljene izvršne oblasti v Belfastu zaradi nezadovoljstva s severnoirskim protokolom, ki ureja trgovinske odnose Severne Irske z Veliko Britanijo po brexitu. V začetku minulega tedna je stranka DUP oznanila, da je dosegla dogovor z Londonom, na podlagi katerega bi lahko odpravila blokado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!