Na COP27 več lobistov za fosilna goriva kot predstavnikov ogroženih držav

Svet 10. Nov 202213:45 0 komentarjev
COP27, protest
REUTERS/Emilie Madi

Letošnje podnebne konference, ki se je v Egiptu začela v nedeljo, se je udeležilo okoli 35.000 ljudi, med katerimi so tudi vidni državniki, pogajalci in predstavniki različnih organizacij. Svoje delegate pa imajo na konferenci tudi podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo fosilnih goriv. Njihovo število se je v primerjavi z zadnjo konferenco izdatno povečalo.

Organizacija Global Witness je ugotovila, da se je letošnje podnebne konference COP27 udeležilo tudi 636 lobistov, povezanih s podjetji, ki prodajajo in se drugače ukvarjajo s fosilnimi gorivi. Pri organizaciji so ugotovili, da se je število prisotnih delegatov teh podjetij v primerjavi z lansko konferenco povečalo za 25 odstotkov. “Na konferenci je več lobistov za fosilna goriva kot pa predstavnikov desetih držav, ki jih podnebna kriza najbolj ogroža,” so zapisali na Twitterju.

Kot piše BBC, sicer prisotnost delegatov, ki so povezani s podjetji iz sektorja fosilnih goriv, ni nič novega. Na lanski konferenci v Glasgowu jih je bilo 503, vendar je ob vse hujši podnebni krizi in vse bolj črnim napovedim za prihodnost povečana prisotnost lobistov zmotila okoljevarstvene organizacije. “COP27 je videti bolj kot sejem za industrijo fosilnih goriv,” je za BBC dejala Rachel Rose Jackson iz skupine aktivistov Corporate Accountability, ki je v sodelovanju še z nekaterimi drugimi objavila te podatke.

Slogan podnebnih aktivistov: “Brcnimo onesnaževalce ven”

Kot so v analizi ugotovili okoljevarstveniki, so nekateri predstavniki industrije fosilnih goriv del državnih delegacij, drugi pa so na konferenco prišli samostojno. Največjo državno delegacijo so poslali Združeni arabski emirati, ki bodo podnebno konferenco gostili prihodnje leto. V delegaciji je 1.070 ljudi, v analizi pa so med njimi odkrili 70 delegatov, povezanih s podjetji, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi. Podatki na spletni strani Global Witness kažejo še, da je 11 lobistov prišlo v delegaciji gospodarske zbornice ZDA, 33 pa z rusko državno delegacijo.

Proti navzočnosti lobistov na podnebni konferenci so pred konferenčnim centrom v Šarm el Šejku v zadnjih dneh protestirali številni podnebni aktivisti. Nezadovoljstvo so izrazili z zelo jasnim sloganom: “Brcnimo onesnaževalce ven.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!