Na Erdoganovo inavguracijo tudi generalni sekretar Nata

Svet 03. Jun 202305:56 0 komentarjev
Erdogan
Murat Cetinmuhurdar/REUTERS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo v parlamentu v Ankari zaprisegel za nov mandat. Inavguracije se bo udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se namerava med dvodnevnim obiskom sestati z Erdoganom ter ga vnovič pozvati k ratifikaciji pristopnega protokola Švedske za članstvo v Natu.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Turčiji je znova slavil aktualni predsednik Erdogan. Sočasno s prvim krogom 14. maja pa so volivci odločali tudi o sestavi novega parlamenta. Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) si je takrat skupaj z zaveznicami brez večjih težav priborila primat v parlamentu.

Erdogan je sicer v minulih mesecih večkrat izrazil zadržke do članstva Švedske v Natu, češ da Stockholm daje zatočišče posameznikom, ki jih Ankara povezuje s poskusom državnega udara leta 2016 in desetletja trajajočim kurdskim bojem za neodvisnost.

Švedska je večkrat zatrdila, da v celoti podpira Turčijo proti vsem grožnjam njeni nacionalni suverenosti. V luči tega je v četrtek na Švedskem začel veljati nov protiteroristični zakon, kar naj bi bil odločilen korak Stockholma na njegovi poti v Nato.

S tem se je strinjal tudi Stoltenberg, ki je prepričan, da je sedaj napočil čas za ratifikacijo švedskega pristopnega protokola. To bo tudi osrednja tema njegovega obiska v Ankari.

Švedska in Finska sta maja lani po ruski invaziji na Ukrajino vložili prošnjo za članstvo v zavezništvu. Finski je nato 4. aprila letos uspelo postati 31. članica Nata, Švedska pa se še vedno sooča z zadržki Ankare in Budimpešte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!