Na festivalu Astroworld v stampedu umrlo vsaj osem ljudi, več sto poškodovanih

Svet 06. Nov 202110:22 > 12:31 0 komentarjev

Na glasbenem festivalu Astroworld v mestu Houston na jugu ZDA je med koncertom raperja Travisa Scotta v petek prišlo do stampeda, v katerem je po navedbah oblasti umrlo najmanj osem ljudi.

Kot je na novinarski konferenci povedal vodja gasilcev v mestu Houston Samuel Pena, je do tragedije prišlo že na prvi dan festivala Astroworld, ko je začela množica glasbenih navdušencev med koncertom vse bolj pritiskati proti odru, nakar je med ljudmi izbruhnila panika. Ta se je še povečala, potem ko je prišlo do prvih poškodb.

17 oseb so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, od tega jih je 11 doživelo srčni infarkt. Uraden vzrok smrti pri najmanj osmih ljudeh bo sicer potrdila obdukcija, je še povedal Pena. Okoli 300 udeležencev festivala so morali oskrbeti zaradi različnih poškodb, kot so ureznine in zlomi.

Festivala naj bi se po poročanju britanskega BBC udeležilo kar okoli 50.000 ljudi. Že v petek popoldne je tam prišlo do težav, saj je nekaj sto ljudi v želji, da ne bi zamudili koncerta, podrlo ograjo ter območje za varnostne preglede in detektorje kovine.

Po poročanju časopisa Houston Chronicle, je Travis Scott večkrat prekinil svoj nastop, ki je trajal 75 minut, ko je opazil, da so udeleženci koncerta v stiski. Varnostno službo je prosil, da preverijo, če so dobro in jim varno pomagajo iz množice. Videoposnetek, ki je zaokrožil na družbenih omrežjih, kaže, da so obiskovalci koncerta skakali na reševalno vozilo, ki je bilo v množici, medtem pa se je koncert nadaljeval.

Organizatorji so prekinili dogodek, ko se je izkazalo, da je poškodovanih več ljudi, a ko so ugotovili, koliko jih je, je bilo hitro jasno, da je na prizorišču premalo zdravniških služb, je povedal Pena. Po tragediji so odpovedali drugi in zadnji dan festivala Astroworld, ki sicer v parku NRG poteka od leta 2018, lani pa je bil zaradi pandemije covida-19 odpovedan.

Travis Scott na festivalu Astroworld
Profimedia

29-letni Travis Scott je na rapersko glasbeno sceno prodrl leta 2013, že osemkrat pa je bil nominiran za nagrado grammy. Otroka ima s članico družine Kardashian Kylie Jenner, ki je septembra potrdila drugo nosečnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!