Na Haitiju divjata nasilje in kolera, ZDA umika diplomate

Svet 29. Jul 202311:45 1 komentar
Haiti
April 2023. (PROFIMEDIA)

Zaradi pogostega nasilja, ki ga na Haitiju povzročajo ulične tople, in izbruha kolere, so Združene države Amerike nenujnemu diplomatskemu osebju na otoku odredile, naj zapusti državo.

Ameriški State Department je v petek vsemu svojemu diplomatskemu in konzularnemu osebju na Haitiju, ki ne opravlja nujno potrebnih nalog, in njihovim družinam ukazal, naj zaradi nasilja uličnih tolp in izbruha kolere zapustijo državo. Washington je obenem vsem Američanom ponovno odsvetoval potovanje v to karibsko državo.

“Državljani ZDA naj zaradi trenutnih varnostnih razmer in infrastrukturnih izzivov čim prej zapustijo Haiti s komercialnimi ali drugimi zasebnimi prevoznimi sredstvi,” je navedeno v izjavi State Departmenta.

Osebje ameriškega veleposlaništva v haitijski prestolnici Port-au-Prince sicer že živi pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj je omejeno na varovano stanovanjsko območje in se ne sme sprehajati po mestu ali uporabljati javnega prevoza ali taksijev.

Tolpe v tej osiromašeni otoški državi nadzorujejo približno 80 odstotkov prestolnice, nasilni zločini, kot so ugrabitve za odkupnino, oboroženi ropi in kraje avtomobilov, pa so pogosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konec marca so Združeni narodi sporočili, da so tolpe na Haitiju samo letos ubile več kot 530 ljudi, pri čemer so mnoge ubili ostrostrelci, ki so naključno streljali na ljudi, poroča Reuters.

Haiti Haiti
April 2023. (PROFIMEDIA)
Haiti Haiti
April 2023. (PROFIMEDIA)
Haiti Haiti
April 2023. (PROFIMEDIA)

Mednarodno posredovanje, ki bi pomagalo tamkajšnji policiji?

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres in haitijski premier Ariel Henry že več mesecev pozivata k mednarodnemu posredovanju v podporo tamkajšnji policiji. Guterres je sicer pozval k uporabi sil, ki niso sile ZN, vendar ga je Varnostni svet pozval, naj do sredine avgusta predloži poročilo o vseh možnostih, vključno z misijo pod vodstvom ZN.

Več držav je izjavilo, da podpirajo zamisel o takšnih silah, vendar se nobena še ni ponudila, da bi jih vodila.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da vidi napredek na področju oblikovanja takšne misije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje