Na Hrvaškem napadli novinarko

Svet 02. Avg 202214:54 2 komentarja
Tijat
Morski.hr/Youtube

Na hrvaškem otoku Tijat so v ponedeljek napadli novinarko hrvaške javne radiotelevizije HRT Majo Sever, ko je fotografirala primer prisvajanja obale. Šibensko-kninska policija je danes v zvezi z dogodkom zaslišala dve osebi.

Novinarka HRT Maja Sever je v ponedeljek v družbi sodnice Sandre Artuković preverjala navedbe medijev, da restavracija Spirito na majhnem otoku Tijat v bližini otoka Prvić še vedno obratuje, kljub temu da je državni inšpektorat zaradi pomanjkanja dovoljenj odredil njeno zaprtje. Prav tako so pristojni ugotovili, da sta plavajoča konstrukcija in del del kopališča zgrajena nezakonito, prisvajanje pomorskega prostora pa je ugotovilo tudi ministrstvo, pristojno za morje.

Iz posnetkov, ki jih je objavil portal Morski.hr, je razvidno, da se kljub prepovedi obratovanja v restavraciji še vedno zabavajo gostje.

Novinarka Maja Sever se je v zgodbi znašla po naključju, saj je dopustovala v šibeniškem arhipelagu. “Domačini protestirajo proti črni gradnji, pravijo, da gre za prisvajanje. Sem na dopustu in zgodbe nisem spremljala. Sem pa govorila s kolegi, ki so zgodbo spremljali. Povedali so nam, da je lokal odprt, čeprav ne bi smel biti,” je povedala za hrvaški N1. Dodala je, da ji je to vzbudilo radovednost. Dodala je, da je želela nekaj kupiti v Vodicah, zato se je odločila, da spotoma preveri restavracijo.

“Na kavi sem bila s prijateljico, ki se je odločila, da gre z mano. Ko sva prišli do zaliva, je prišla policija. Mislila sem si, da bova slikali in šli domov. A je bilo nemirno, ljudje so mi sledili. Moški mi je zavpil, naj izbrišem slike. Nato je vstopil v moj čoln in mi vzel telefon,” je opisala dogajanje. V čoln sta po njenih besedah vstopila dva moška, šlo naj bi za lastnika restavracije. Prosila ju je, naj izbrišeta slike in ne vržeta telefona v morje. Najprej ji je moški grozil, da bo vrgel telefon v morje, nato pa, da jo bo prijavil policiji.

Sever je rekla, da je nato poklicala policijo in prijavila vdor, odvzem lastnine in napad. Policija je moškemu pojasnila, da gre za javno površino, kjer nima pravice prepovedati fotografiranja.

Novinarka je dejala, da ni slikala nikogar, temveč le plažo. “Nisem bila na raziskovalni nalogi,” je danes pojasnila Sever.

Po navedbah medijev lastnik omenjene restavracije meni, da je zaliv, v katerem se nahaja gostinski objekt, njegov, čeprav uradno ni naveden kot lastnik tega zemljišča.

Hrvaška policija je sporočila, da so zaradi ugotavljanja okoliščin dogodka v policijske prostore privedli dve osebi. Kriminalistična preiskava še poteka, o ukrepanju pa bodo obveščali javnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje