Na Hrvaškem odmeva poskusni projekt: ponekod že letos celodnevna šola

Svet 25. Avg 202314:58 0 komentarjev
šolanje na domu
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaška bo v letošnjem šolskem letu, ki se bo začelo 4. septembra, začela izvajati poskusni projekt celodnevne šole na 64 osnovnih šolah. Enajst jih bo za posodobitev svojih prostorov oziroma izvedbo projekta dobilo po več kot 400 tisoč evrov, preostale pa med 150 in 400 tisoč evri.

Šole za štiriletno poskusno izvedbo projekta je hrvaško ministrstvo za izobraževanje izbralo pred tremi meseci. Izbranim šolam je namenilo sredstva za prilagoditev prostorov in izvedbo projekta, finančne spodbude za izvajanje programa pa bodo prejeli tudi učitelji, piše hrvaški časnik Jutarnji list.

Posodobitve šol bodo zajemale novo opremo, prenovo kuhinj, kabinetov za učitelje, prostore za čas odmora, didaktično opremo in podobno, ponekod pa tudi kombije za prevoz hrane in učencev.

Kot so v času izbire šol napovedovali na ministrstvu za izobraževanje, naj bi vsaka izbrana šola prejela povprečno 300 tisoč evrov za adaptacijo in izvedbo projekta. Po podpisu sporazumov z izbranimi šolami se je izkazalo, da je razpon sredstev od okoli 150 tisoč do več kot 500 tisoč evrov na šolo, piše Jutarnji list.

Zneske, ki bodo višji od 400 tisoč evrov, bo prejelo enajst šol. Največ, 538.100 evrov, bo dobila osnovna šola Novi Marof, kar je za časnik potrdil ravnatelj šole Anđelko Bošnjak. Osnovno šolo Novi Marof sestavlja šest zgradb, ena matična, štiri področne in ena glasbena šola. Skupno imajo 703 učencev.

“Najprej bomo vložili sredstva v izboljšanje pouka, kupili najsodobnejšo informacijsko opremo, opremili kabinete za biologijo, kemijo in fiziko, nato uredili kuhinje, nabavili nove naprave, zagotovili novo jedilnico, kotiček za učence, kupili pa bomo tudi kombi za prevoz učencev iz področnih šol v matično šolo na obšolske dejavnosti,” je pojasnil ravnatelj. Dodal je, da sredstva nameravajo porabiti postopoma v naslednjih štirih letih.

Telovadba v osnovni šoli
PROFIMEDIA

Obvezni del pouka, ki se nanaša na učenje in predavanja, bo na šolah, vključenih v projekt celodnevne šole, trajal do 14. ure. Na željo učencev ali staršev ga bodo lahko podaljšali. Od 15. ure dalje bo sledil del z obšolskimi dejavnostmi.

V sklopu celodnevne šole bodo uvedli tudi nove predmete in večje število ur pri posameznih predmetih, na primer pri hrvaškem jeziku, matematiki in predmetih, povezanih z umetnostjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!