Na Hrvaškem po oceni stroke petina deklet žrtev spolnih zlorab

Svet 12. Dec 202213:56 0 komentarjev
nasilje nad ženskami
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na Hrvaškem je po ocenah strokovnjakov 20 odstotkov deklet na neki način žrtev spolnih zlorab, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina opozorili udeleženci simpozija na temo spolnih zlorab. Povečano število spolnih zlorab zaznavajo v nekaterih regijah, posebej v Siško-moslavški, Medžimurski in Varaždinski županiji.

Spolno zlorabljanje ni samo spolni akt, ampak tudi dotikanje intimnih predelov telesa, izkoriščanje otrok v namene otroške pornografije in pedofilsko zbliževanje moškega z deklicami prek družbenih omrežij, je poudarila ginekologinja Ana Tikvica Luetić na strokovnem srečanju ginekologov, psihologov in predstavnikov pravosodja v Zagrebu.

V 30 odstotkih primerov so povzročitelji spolnih zlorab člani družine, v 60 odstotkih sorodniki ali znanci in v samo 10 odstotkih neznane osebe. Povzročiteljem spolnih zlorab na Hrvaškem sicer grozi do deset let zapora.

Predsednik visokega kazenskega sodišča Željko Horvatović je izpostavil, da žrtve na Hrvaškem v povprečju letno prijavijo 93 kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, od tega 40 posilstev. Število prijavljenih primerov je približno enako vsako leto, a Horvatović ocenjuje, da je pravo število zagotovo višje.

Hrvaška bi se morala zgledovati po Sloveniji

Prvi kraj, kamor se zatečejo spolno zlorabljena dekleta, je nujna ginekološka služba. Ginekolog Dubravko Habek je opozoril na problem kasnejših prijav spolnih zlorab, saj v takšnih primerih ne morejo evidentirati dokazov. “Žrtev najpogosteje ne prijavi takoj zlorabe zaradi strahu in groženj, posilstva pa po daljšem času ni mogoče ginekološko dokazati,” je pojasnil.

Ginekologinja Ingrid Marton je dejala, da bi se morala Hrvaška v primerih žrtev spolnega nasilja zgledovati po Sloveniji. V Sloveniji zdravniki ob sprejemu žrtve opravijo toksikološko analizo na prisotnost alkohola in t. i. droge za posilstvo GHB. Takoj zberejo biološke dokaze, opravijo ginekološki pregled in pregled celotnega telesa zaradi morebitnih poškodb ter tudi analizo urina in test nosečnosti.

Žrtvi predpišejo tudi postkoitalno kontracepcijo in jo napotijo na pogovor k psihologu in psihiatru, je še pojasnil mariborski ginekolog Iztok Takač in izpostavil 72-urni rok za zbiranje bioloških sledi za relevanten sodni dokaz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!