Na Hrvaškem potrdili prvi primer afriške prašičje kuge

Svet 26. Jun 202321:02 0 komentarjev
prašiči
Borut Živulović/BOBO

Na Hrvaškem so potrdili prvi primer afriške prašičje kuge. Gre za zelo nalezljivo bolezen, ki za človeka ni nevarna, povzroča pa veliko gospodarsko škodo. Če je v hlevu okužena le ena žival, mora veterinar namreč usmrtiti vse, omejita se trgovanje in izvoz, prepove pa se tudi prodaja domačih prašičev.

Hrvaški veterinarski inštitut je v vzorcu odvzete krvi bolnih in poginulih prašičev dveh kmetij na območju Vukovarsko-sremske županije potrdil afriško prašičjo kugo, poroča Dnevnik.hr. Po poročanju N1 Zagreb veterinarji že določajo ukrepe, kako bodo izbruh bolezni zajezili. Zbirajo epidemiološke podatke, določajo območja, kjer bodo veljale omejitve, prav tako poskušajo identificirati objekte, ki so kontaminirani in ugotoviti, ali se je bolezen razširila še na kakšne druge lokacije.

Ukrepi bodo verjetno zelo ostri in rigorozni, piše Dnevnik.hr, saj morajo tudi v primeru, da je okužen le en prašič, veterinarji evtanazirati vse v hlevu.

V isti županiji sta se zdaj pojavila še dva dodatna suma na afriško prašičjo kugo. Rezultati analize vzorcev bodo znani čez nekaj dni.

Afriška prašičja kuga je sicer zelo nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. “Za bolezen so značilne rdečine po koži ter nenaden, visok pogin,” piše na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ni nevarna za ljudi in druge živalske vrste, povzroča pa veliko gospodarsko škodo. Ko izbruhne afriška prašičja kuga, se namreč omejita trgovanje in izvoz, prepove se prodaja domačih prašičev.

prašiči pujsi prašič prašički
Profimedia

Število primerov okuženih prašičev doseže višek v poletnih mesecih, tveganje za vnos in širjenje pa se še poveča zaradi večjega števila turistov in potnikov, ki lahko v osebni prtljagi prinašajo meso in mesne izdelke, ki izvirajo iz okuženih domačih ali divjih prašičev.

“Prašičerejci naj bodo pozorni na zdravstveno stanje svojih prašičev in vsak sum na bolezen nemudoma javijo veterinarju ter dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe,” poziva uprava, prav tako morajo biti na pogin divjih prašičev pozorni lovci.

Letos so primere afriške prašičje kuge zaznali v Bolgariji, Estoniji, Grčiji, Italiji, Latviji, Litvi, Madžarski, Nemčiji, Poljski, Romuniji, Slovaški, na Češkem, v Severni Makedoniji, zdaj tudi na Hrvaškem.

Da bi omejili nevarnost bolezni in morebitne velike gospodarske škode, je bil pri nas konec leta 2020 sprejet zakon o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih. Ta predvideva intenziven odstrel. Vsako lovišče ima določeno letno osnovo (število prašičev). Ko jo presežejo, država za vsakega divjega prašiča, ki je odvzet nad osnovo, lovcem nameni finančno spodbudo.

Za vsako odstreljeno žival, staro do enega leta, dobijo po 100 evrov, toliko je vreden tudi odstrel samice. Za samce, starejše od enega leta, pa država plača po 50 evrov. V letu 2022 je bilo v ta namen izplačanih 431 tisoč evrov. Kot je za N1 pred časom pojasnil predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, je to odškodnina za stroške, ki so nastali z lovom. Samce je dovoljeno loviti vse leto, samic pa ni dovoljeno loviti med februarjem in junijem.

Zakon predvideva tudi druge ukrepe, kot sta razkuževanje in evidenca rejcev (domačih) prašičev, ki so hkrati tudi lovci. Ker sta ob pojavu afriške prašičje kuge ključni primerna usposobljenost in pripravljenost vseh pristojnih, so konec lanskega leta izvedli tudi simulacijsko vajo učinkovitega ukrepanja, v kateri so sodelovali lovci, Zavod za gozdove, veterinarji, uprava za zaščito in reševanje ter drugi.

“Če bo afriška prašičja kuga prišla v Slovenijo, bo to imelo velike posledice ne le za lovce, tudi gospodarska škoda bo velika. Če bi denimo izbruhnila na področju Krima, bi to pomenilo, da se okuženo območje zapre ne le za lovce, temveč tudi za pohodnike, sprehajalce, gobarje, kolesarje. Za vse. Policija bi nadzirala, da nihče ne vstopa v zaprto območje. Ukrepi bi bili številni, neprijetni in dolgotrajni,” je že januarja opozoril direktor strokovne službe lovske zveze Božo Zakrajšek. 

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!