Na Hrvaškem še vedno v primežu vročinskega vala, prihodnji teden pa sprememba

Svet 24. Avg 202310:57 0 komentarjev
Vročinski val na Hrvaškem
Dubrovnik med vročinskim valom. (VIR: PROFIMEDIA)

Hrvaški meteorologi še naprej opozarjajo na izjemno vročino, ki je zajela državo. Vse do nedelje bo rdeče opozorilo veljalo za Split in Dubrovnik, na Reki pa do sobote. Že v začetku prihodnjega tedna sledi sprememba vremena – temperature bodo padle, meteorologi napovedujejo tudi več padavin.

Pred dnevi je hrvaški meteorološki urad DHMZ ob že tako vročih temperaturah napovedal, da vrhunec vročinskega vala šele prihaja. In res, temperatura se ponoči v Splitu ni spustila pod 28, v Dubrovniku pa pod 29 stopinj Celzija.

Trenutno zaradi vročine velja rdeče opozorilo na Reki, v Splitu in Dubrovniku, kjer bo tudi danes krepko nad 30 stopinj. Najvišje dnevne temperature se bodo danes gibale med 32 in celo 37 stopinj Celzija.

Ponekod v notranjosti Dalmacije lahko nastanejo vročinske nevihte, ki bi lahko zajele tudi obalo srednjega Jadrana.

Tudi jutri bo na Hrvaškem sončno in vroče, na Jadranu bo že zjutraj med 23 in 28 stopinj Celzija, čez dan pa se bodo temperature – tako kot danes – gibale med 32 in 37.

Vreme na Hrvaškem
DHMZ

Meteorolog DHMZ Krunoslav Mikec je za HRT povedal, da bo vročinski val trajal do konca tedna, nato pa sledi osvežitev z možnostjo neviht.

Opozoril je, da vročina lahko vpliva na zdravje ljudi. Danes zjutraj so v Dubrovniku izmerili 31 stopinj Celzija. “V takih okoliščinah se nevarnost za zdravje znatno poveča. V notranjosti države zaradi vročine velja rumeno opozorilo, v Zagrebu na primer ni tako vroče, kot bi lahko bilo,” je dejal.

Dodal je, da je letošnje poletje zaradi precejšnje količine padavin izjema. “Računamo lahko na vedno bolj vroča poletja z manj padavinami, čeprav smo letos junija, v delu julija in začetku avgusta izkusili pogosta obdobja z veliko padavinami,” je dodal Mikec.

V prihodnjem tednu  sledi sprememba vremena. Temperatura bo padla, verjetni pa so tudi pogosta oblačnost in izrazitejše padavine. Po besedah meteorologa DHMZ je verjetnost ponovitve hudega julijskega neurja zelo majhna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!