Na Hrvaškem višje kazni za tiste, ki na ulici pokažejo sredinec

Svet 07. Nov 202310:23 8 komentarjev
Jeza med vožnjo
Jeza med vožnjo (Foto: PROFIMEDIA)

Na Hrvaškem pretresajo zakon o varstvu javnega reda in miru. Nove spremembe prinašajo višje kazni. Med drugim bodo po novem z višjo denarno kaznijo kaznovali tudi posameznike ali skupine, ki bodo na javnem mestu kazale iztegnjene sredince. Kakšna je kazen? Se takšno početje kaznuje tudi v Sloveniji?

Hrvati morajo od ponedeljka nekoliko bolj paziti na vedenje na javnih površinah, saj jih spremembe zakona o prekrških, pri motenju javnega reda in miru, lahko huje udarijo po denarnicah. Med drugim so višje globe za kazanje iztegnjenega sredinca.

Kazni so visoke, začnejo se pri 300 evrih, najvišja zagrožena denarna kazen pa je 4.000 evrov. Posameznika ali skupino, ki se nedostojno vede, lahko sodišča kaznujejo tudi z zaporno kaznijo do 30 dni, poroča hrvaški Dnevnik.

Pod kršitev varnosti javnega reda in miru spada vsako nedostojno vedenje posameznika ali skupine, s katerim povzročijo vznemirjenje, razburjenje ali grožnjo drugega posameznika ali skupine. Pod nedostojno vedenje spadajo tudi dejanja in besede, ki škodujejo ugledu posameznika, skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju.

Pod nedostojno vedenje spada tudi kazanje sredinca med vožnjo, čeprav hrvaški zakon o cestnoprometnih predpisih izrecno ne omenja te neprimerne geste, dodaja hrvaški portal.

Ob tem izrecno poroča o primeru izpred nekaj dni, ko so moškega zaradi omenjenega nedostojnega vedenja aretirali. Zagrebčana so prijeli v nedeljo, 5. novembra, saj je med 8. oktobrom in datumom prijetja enemu svojih znancev ob vsakokratnem srečanju na ulici pokazal sredinec. Policija je v sporočilu za javnost dejanje označila za “posebej predrzno in nedostojno”. Dodala je, da razloga za žaljive geste 40-letnika ne pozna, a da gre najverjetneje za večletne zamere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje