Na Pirenejskem polotoku se spoprijemajo z najhujšo sušo v zadnjih tisoč letih

Svet 05. Jul 202207:42 > 08:48 0 komentarjev
Suša v Španiji
REUTERS/Nacho Doce

Nekateri deli Portugalske in Španije se zaradi visokega zračnega pritiska, ki ga povzročajo podnebne spremembe, spopadajo z najhujšo sušo v tisoč letih, kaže danes objavljena raziskava. Ta opozarja, da bi se lahko količina padavin do konca stoletja zmanjšala do 20 odstotkov, kmetijstvo na Pirenejskem polotoku pa bi lahko postalo najranljivejše v Evropi.

Azorski anticiklon, območje visokega zračnega pritiska, ki se vrti v smeri urinega kazalca nad deli severnega Atlantika, ima velik vpliv na vreme in dolgoročne podnebne trende v zahodni Evropi.

To je potrdila študija, objavljena v reviji Nature Geoscience, v kateri so raziskovalci iz ZDA ugotovili, da se je ta sistem visokega zračnega pritiska v zadnjem tisočletju drastično spremenil.

Študija je na podlagi simulacij podnebnih modelov za zadnjih 1.200 let pokazala, da se je sistem visokega zračnega pritiska začel širiti in pokrivati večje območje pred približno 200 leti, ravno ko je začelo naraščati tudi onesnaževanje s toplogrednimi plini, ki ga povzroča človek.

Širitev območja visokega zračnega pritiska so v 20. stoletju dodatno povečale tudi podnebne spremembe in z njimi povezano globalno segrevanje.

Avtorji študije so nato pregledali dokaze o količini padavin, ki so se čez stoletja ohranili v portugalskih stalagmitih, in ugotovili, da so s širitvijo azorskega anticiklona zime v zahodnem Sredozemlju postale bolj suhe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozarjajo, da se bo anticiklon v 21. stoletju še naprej širil zaradi naraščajoče ravni toplogrednih plinov, kar pomeni, da bi se lahko količina padavin do konca tega stoletja zmanjšala še za 10 do 20 odstotkov. To pa bi povzročilo, da bi kmetijstvo na Pirenejskem polotoku postalo eno najranljivejših v Evropi.

Študija ocenjuje, da bi se območje, primerno za gojenje grozdja na Pirenejskem polotoku, zaradi hudega pomanjkanja vode do leta 2050 lahko zmanjšalo za vsaj četrtino. Raziskovalci so napovedali tudi 30-odstotno zmanjšanje proizvodnje oljk v južni Španiji do leta 2100.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!