Na Japonskem ljudi in polja pred medvedi ščitijo volkovi-roboti (VIDEO)

Navdih 21. Nov 202316:22 0 komentarjev
volk robot ,Japonska
Foto: Zajem zaslona /FACEBOOK

Japonska polja in nasade pred divjadjo varuje približno 180 volkov-robotov z žarečimi očmi, ki lahko lajajo, tulijo, streljajo in govorijo.

Zdi se kot prizor iz nadrealistične Rdeče kapice: sprehajate se po prekrasnem nasadu, ko vas nenadoma preseneti volk z rdečimi žarečimi očimi, ki vas nagovori – v japonščini. “Temu se ne boš izognil,” reče ter z glavo niha sem in tja.

Bi pobegnili? Verjetno bi se vsaj prestrašili.

Takšen prizor ni prav nič nemogoč, če boste kdaj obiskali Japonsko. Po državi so pred tremi leti namreč začeli nameščati in do zdaj namestili 180 volkov-robotov, imenovanih “Monster Wolf” (pošastni volk), katerih namen je preganjati divjad. Divji prašiči, srnjad in jelenjad namreč na Japonskem povzročajo precejšnjo škodo na kmetijskih površinah, srečanja z medvedi in opicami, ki vdirajo v človeška naselja, pa so se končala tudi z napadi na ljudi.

“Nihče še ni podvomil o njihovi učinkovitosti”

Te rešitve se je domislil japonski izumitelj in podjetnik Judži Ohta. “Japonska se sooča s pomanjkanjem števila naravnih plenilcev,” je povedal za ABC News. “Monster Wolf pa zapolnjuje praznino, ki je nastala.”

Čeprav so na Japonskem volkovi živeli le na najsevernejšem otoku Hokaido, pa tudi tam so izumrli že v začetku 20. stoletja, Ohta meni, da se japonske divje živali instinktivno bojijo volka. Tako je na robota namestil glavo volkodlaka, telo, ki ima proporce resničnega volka, pa oblekel v krzno, ki spominja na volčje. Pošastnega volka-robota je opremil tudi z naborom 70 različnih zvokov, med njimi strelov, tuljenja, pasjega laježa in človeškega govora.

V javnosti je njegova iznajdba večkrat naletela na posmeh, vendar Ohta pravi, da volk-robot učinkuje. Izdelan je dovolj prepričljivo, da odvrne škodljivce, ter dovolj teatralno, da ne zavaja ljudi, pravi. “Do danes še nihče ni podvomil o njihovi učinkovitosti, niti se nismo soočili z vračili zaradi nezadovoljstva,” je povedal.

Medtem pa Nobojuki Jamaguči, zoolog iz malezijske univerze v Terengganu, meni, da bo uspeh volkov-robotov bolj kratkotrajen. “Medtem ko lahko nenadne luči in zvoki prestrašijo divje živali, se mnoge živali učijo in prilagajajo. Ko se znaten del katere koli vrste zave, da dejanske škode ni, lahko odvračilni učinek oslabi,” je povedal za ABC News. “Za divje živali smo najstrašnejše pošasti ljudje – veliko bolj pošastni kot najmogočnejši lev,” pravi Jamaguči.

Evolucija volkov-robotov še ni končana

Robot v volčjem oblačilu je pritegnil tudi mednarodno pozornost, zanj so se namreč zanimali potencialni kupci iz okoli desetih držav, so sporočili iz podjetja Judžija Ohte. Vendar trenutno širitve na zunanje trge ne načrtujejo. Zanj pa so se zanimali tudi raziskovalci novih pristopov k reševanju problema interakcij med ljudmi in divjimi živalmi. “Navdušeni smo, da bomo sodelovali z vodilnimi avtomobilskimi podjetji in akademskimi institucijami ter postali pionirji naslednje stopnje v evoluciji Monster Wolfa,” pravi Ohta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!