Nekdanji japonski premier strelskega napada ni preživel

Svet 08. Jul 202206:14 > 14:04 1 komentar
Šinzo Abe
PROFIMEDIA

Na Japonskem je napadalec med kampanjo ustrelil nekdanjega premierja Šinza Abeja. Odjeknila sta dva strela, Abeja pa so nato odpeljali v bolnišnico, od koder so sporočili, da napada ni preživel. "Čutim iskreno prizadetost in tesnobo. Šinzo Abe je bil zelo naklonjen Sloveniji in poglobitvi vsestranskega sodelovanja med državama," je ob Abejevi smrti sporočil predsednik Borut Pahor.

Nekdanji japonski premier Šinzo Abe je bil ustreljen med predvolilno kampanjo v mestu Nara, ki leži blizu Osake. Napad se je zgodil ob 11.30 po lokalnem času, po navedbah tujih medijev med Abejevim govorom. Več ur po napadu so sporočili, da Abe napada ni preživel.

Kot so sporočili iz bolnišnice v Nari, kamor so Abeja odpeljali po napadu, je nekdanji predsednik japonske vlade utrpel dve rani na predelu vratu, ki sta bili narazen približno pet centimetrov. Ko so ga pripeljali v bolnišnico, po navedbah tamkajšnjega osebja ni kazal znakov življenja, navaja britanski Guardian.

Aktualni japonski premier Fumio Kišida je pred tem sporočil, da je Abe, sicer njegov mentor, po napadu v kritičnem stanju. “Ta trenutek zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči. Upam in molim, da bo nekdanji premier Abe preživel,” je dejal ter napad opisal kot “zahrbten” in “neopravičljiv”. Čeprav po njegovih besedah motiv strelca ostaja neznan, povezava z volilno kampanjo ne more biti spregledana. “Volilni čas je. To je temelj demokracije in zgodil se je tak incident,” je komentiral.

67-letni Abe je imel v Nari govor pred nedeljskimi volitvami v zgornji dom japonskega parlamenta. Stal je na odru pred železniško postajo Jamato-Saidaiji in se zavzemal za kandidata iz svoje vladajoče Liberalno-demokratske stranke. K njemu je pristopil moški in ga ustrelil. Po navedbah tiskovne agencije Reuters, ki se sklicuje na japonsko televizijo NHK, naj bi napadalec Abeja ustrelil izza hrbta. Izstrelil je dva naboja.

Policija je strelca po napadu nemudoma aretirala in ga identificirala kot Tecuja Jamagamija iz Nare. Znano je, da je star 41 let, v napadu pa naj bi menda uporabil doma narejeno strelno orožje. Po poročanju lokalnih medijev, na katere se sklicuje BBC, je Jamagami nekdanji pripadnik japonskih pomorskih samoobrambnih sil, ki predstavljajo lokalni ekvivalent japonske mornarice. Med prijetjem se menda ni upiral.

Šinzo Abe, Japonska Šinzo Abe, Japonska
Kyodo/REUTERS
Šinzo Abe, Japonska Šinzo Abe, Japonska
Kyodo/REUTERS
Šinzo Abe, Japonska Šinzo Abe, Japonska
Kyodo/REUTERS

Dogodek je bil sicer varovan, a kljub temu so lahko opazovalci do politika pristopali relativno brez težav.

NHK dodaja še, da so po drugem strelu ljudje Abeju priskočili na pomoč in ga oživljali. Tiskovna agencija Kjodo je poročala, da so Abeja odpeljali v bolnišnico s srčnim zastojem.

Premier z najdaljšim stažem

Abe je bil na položaju premierja leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni. Prihaja iz bogate, etablirane družine politikov – med drugim je njegov oče Šintaro Abe služboval kot zunanji minister. Abe je veljal za prepričano konservativnega in nacionalističnega politika. Njegovo politično dediščino tiskovna agencija AFP označuje kot “mešano”. Britanski BBC ocenjuje, da je Japonski prinesel stabilnost ter močno vlado, spominja pa tudi, da so ga spremljale številne afere, predvsem zaradi kronizma in korupcije.

Šinzo Abe, Japonska
Jorge Silva/REUTERS

Abe, ki je med drugim okrepil proračun za obrambo Japonske, v času njegovega mandata pa je bila tudi odpravljena prepoved uresničevanja pravice do kolektivne samoobrambe oziroma obrambe prijateljske države, ki je napadena, je nekdanji japonski premier z najdaljšim stažem. Njegova agresivna ekonomska politika “abenomika” je temeljila na ohlapni monetarni politiki, fiskalnih spodbudah in strukturnih reformah, ki naj bi vzpodbudile gospodarsko rast. Ni pa mu uspelo spremeniti devetega člena japonske pacifistične ustave, kar bi mu omogočilo, da japonske obrambne sile preoblikuje v običajno vojsko.

Tudi ko ni bil več premier, je ohranjal vpliv v vladajoči Liberalnodemokratski stranki.

Japonska ima stroge zakone o strelnem orožju in primeri strelskih napadov so izjemno redki. Airo Hino, politolog z Univerze v Wesadi, je komentiral, da se takšno streljanje še ni zgodilo na Japonskem. Je pa sicer nasilne smrti umrl že prvi japonski premier Ito Hirobumi. 26. oktobra 1909 ga je na železniški postaji v Harbinu na Kitajskem ustrelil korejski nacionalist in aktivist za korejsko neodvisnost An Jung Geun.

Pahor: Abe je bil naklonjen Sloveniji

Kmalu za tem, ko je novica o strelskem napadu zakrožila v svetovnih medijih, so nekateri znani svetovni politiki in predstavniki držav dogodek obžalovali, potem, ko je bila potrjena Abejeva smrt, pa so izražali sožalje. “Naše misli, molitve so z njim, njegovo družino in prebivalstvom Japonske,” je ob robu srečanja skupine držav G20 na Baliju v Indoneziji povedal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Oglasil se je tudi avstralski premier Anthony Albanese, ki je med drugim napad na Twitterju označil za “šokantno novico”.

Na Abejevo smrt se je odzval tudi predsednik Borut Pahor. “Čutim iskreno prizadetost in tesnobo. Šinzo Abe je bil zelo naklonjen Sloveniji in poglobitvi vsestranskega sodelovanja med državama. Za to mu bomo še posebej vedno hvaležni. V imenu Republike Slovenije in vseh naših ljudi izražam njegovi družini, japonskemu cesarju in japonskemu ljudstvu naše sočutje, žalost in solidarnost v tem težkem trenutku,” so sporočili z njegovega urada.

Šinzo Abe
Issei Kato/REUTERS

Indijski premier Narendra Modi je dejal, da ga je napad na Abeja “globoko prizadel”, nekdanjega japonskega premierja pa je označil za “dragega prijatelja”. Britanski premier v odhodu Boris Johnson je na Twitterju zapisal, da je “žalosten in zgrožen” zaradi “podlega napada”, medtem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel izjavil, da je “šokiran in žalosten zaradi strahopetnega napada”, Abeja pa je označil za “resničnega prijatelja” in “gorečega zagovornika multilateralizma in demokratičnih vrednot”.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je na Twitterju izrazil “globoko užaloščenost zaradi gnusnega umora Šinza Abeja, zagovornika demokracije” ter svojega dolgoletnega prijatelja in sodelavca. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je Abejevi vdovi in mami v telegramu zaželel poguma ob “nepopravljivi izgubi”. Izrazil je prepričanje, da bodo “lepi spomini na tega izjemnega človeka vedno živeli v srcih tistih, ki so ga poznali,” so sporočili iz Kremlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje