Johnson napovedal odstop: Taka je želja v konservativni stranki

Svet 07. Jul 202210:28 > 19:15 3 komentarji
Boris Johnson
John Sibley/REUTERS

Britansko vlado pretresa nova afera, zaradi katere se bo s premierskega položaja vendarle poslovil Boris Johnson. Potem ko je še včeraj navkljub pozivom nekaterih poslanskih in ministrskih kolegov zatrjeval, da njegov odstop ne pride v poštev, je Johnson danes sporočil, da odstopa kot predsednik britanske vladajoče konservativne stranke. Premiersko funkcijo bo predvidoma vseeno opravljal do takrat, ko bo znano, kdo bo njegov naslednik.

Britanska vlada premierja Borisa Johnsona se je znašla sredi največje politične krize doslej. Po številnih pozivih k odstopu, ki so se zvrstili iz Johnsonove konservativne stranke pa tudi iz opozicije, je britanski premier potrdil neuradne informacije, da se poslavlja kot voditelj konservativne stranke oziroma premier. “Jasna volja parlamentarne konservativne stranke je, da je potreben nov vodja,” je sporočil.

Funkcijo premierja bo predvidoma opravljal do jeseni oziroma do takrat, ko bo stranka izbrala njegovega naslednika. Johnson, ki je na novinarski konferenci obžaloval, da “zapušča najboljšo službo na svetu”, je prav tako napovedal, da bo več o tem, kdaj bodo v stranki izbirali novega voditelja, znano prihodnji teden. Novemu voditelju oziroma voditeljici bo stal ob strani, je napovedal in se svojim volilcem zahvalil za podporo.

Na Johnsonov odstop se je že odzvala ministrica za zunanje zadeve Liz Truss, ki je, sploh v času vojne v Ukrajini, ena od vidnejših članic britanskega vladnega kabineta. “Premier je sprejel pravo odločitev,” je tvitnila in dodala, da je Johnsonova vlada zabeležila veliko uspehov, med katerimi je omenila izvedbo brexita, cepljenje in podporo Ukrajini. “Zdaj potrebujemo umirjenost in enotnost in da vlada deluje, dokler ne dobimo novega voditelja,” je še dodala.

Kot navajajo britanski mediji, nekateri Torijci zagovarjajo stališče, da mora Johnson oditi še pred jesenjo.

Da bi moral Johnson nemudoma oditi z vrha vlade, saj si Velika Britanija ne more privoščiti večmesečne bitke med torijci za mesto premierja, je danes ocenil nekdanji vodja britanskih konservativcev in premier John Major. Kot rešitev predlaga imenovanje vršilca dolžnosti premierja, dokler se ne najde Johnsonov naslednik. Major, predsednik britanske vlade med letoma 1990 in 1997, je tako pritrdil opoziciji na čelu z laburisti, ki si želi glasovanja o nezaupnici Johnsonu v parlamentu in poudarja, da ta nikakor ne sme ostati premier vse do jeseni, kakor je napovedal. Tudi škotska prva ministrica Nicola Sturgeon je danes ocenila, da bi bilo nevzdržno dovoliti, da Johnson ostane na položaju. “Želel bo nekaj narediti in pri tem bo nedvomno povzročil še večji kaos, kot ga je že,” je opozorila.

Vir: STA

Johnson je še včeraj zavračal odstop

Da bo Johnson odstopil, doslej ni kazalo. Navkljub odhodu nekaterih ministrov in več desetih (visokih) vladnih funkcionarjev je britanski premier še včeraj zatrdil, da odstop (sicer s premierske funkcije) ne pride v poštev. “Ne bom odstopil,” je včeraj pred poslanci dejal Johnson, pri tem pa je menil, da bi bil odstop sredi gospodarske krize in vojne v Evropi neodgovoren. Johnson je vodenje Torijcev in britanske vlade prevzel leta 2019 po slovesu Therese May.

Zadnji tedni, predvsem pa dnevi so za britanskega premierja vse prej kot preprosti. T. i. aferi partygate, pri kateri so bili v ospredju zabave oziroma druženja na Downing Streetu v času, ko so v Angliji veljali strogi protikoronski ukrepi in je bilo druženje zelo omejeno, je sledila nova afera – škandal je tokrat sprožilo vedenje Chrisa Pincherja, ki ga je na položaj odgovornega za parlamentarno disciplino konservativnih poslancev Johnson imenoval februarja lani. Dva moška sta Pincherja obtožila neprimernega dotikanja na večernem druženju v klubu, kasneje pa se je razvedelo, da je Johnson ob njegovem imenovanju vedel za podobne obtožne na račun Pincherja v preteklosti.

Zaradi zadnje afere se odstopi funkcionarjev, tudi nekaj ministrov, v zadnjih dneh vrstijo kot po tekočem traku (našteti jih je že več deset), britanski mediji pa so se spraševali, ali bi vlada ob tako velikem številu odhodov funkcionarjev sploh lahko delovala naprej.

V torek zvečer je odjeknila vest o odstopu britanskega ministra za finance Rishija Sunaka in ministra za zdravje Sajida Javida, sledil je odhod ministra za Wales Simona Harta, danes zjutraj pa še ministra za Severno Irsko Brandona Lewisa in ministrice za izobraževanje Michelle Donelan. Pred tem je Johnson včeraj odstavil ministra za skupnosti Michaela Gova, ki je bil Johnsonov tesni sodelavec v referendumski kampanji za brexit pred šestimi leti, zdaj pa naj bi menil, da mora Johnson odstopiti.

Boris Johnson
PROFIMEDIA

Johnson je danes že imenoval nove ministre. Gova bo po poročanju Guardiana zamenjal Greg Clark, minister za izobraževanje bo postal James Cleverly, minister za Wales Robert Buckland, minister za Severno Irsko pa Shailesh Vara.

Britanski ministrski kabinet vključno s premierjem šteje 21 članov. Medtem ko je za zdaj odšlo šest ministrov – pet odhodov in ena odpustitev – po navedbah BBC danes zjutraj Johnsonu še vedno ostaja zvest namestnik Dominic Raab. K odstopu naj bi medtem Johnsona pozvala tudi ministrica za notranje zadeve Priti Patel, pa minister za finance Nadhim Zahawi, ki je položaj ministra za finance prevzel šele v torek po Sunakovem odhodu.

Johnsona bi morda čakalo ponovno glasovanje o nezaupnici

Ko je Johnson še vztrajal, da odhod z oblasti nikakor ne pride v poštev, je bilo v igri tudi ponovno glasovanje o nezaupnici. A tovrstno glasovanje ne bi moglo biti razpisano takoj – ker je Johnson že junija prestal glasovanje o nezaupnici, ponovnega glasovanja, skladno z veljavnimi pravili, ne sme biti prej kot v letu dni. Seveda pa obstaja možnost za spremembo pravil. To bi lahko konservativni poslanci storili že prihodnji teden, ko naj bi izbirali novo vodstvo pristojnega parlamentarnega odbora.

Pred današnjo napovedjo odhoda z vrha vladajoče britanske stranke se je prav tako ugibalo, ali bo Johnson razpisal predčasne volitve.

V Buckinghamski palači po navedbah BBC ne želijo komentirati, ali je bila danes zjutraj kraljica Elizabeta II. v stiku z Johnsonom. Avdienco, ki jo imata voditelja vsak teden, naj bi opravila po telefonu včeraj zvečer.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje