Na jugu Ukrajine evakuacija otrok iz petih vasi blizu fronte

Svet 29. Avg 202318:02 9 komentarjev
REUTERS

Zaradi vse hujših spopadov na jugu Ukrajine bodo oblasti evakuirale otroke iz petih vasi blizu frontne linije. Iz Rusije medtem prihaja vest o strmoglavljenem helikopterju ruske tajne službe FSB.

Oblasti v Kijevu so danes odredile evakuacijo otrok iz petih vasi v bližini frontne črte na jugu Ukrajine, kjer se po navedbah ukrajinskih oboroženih sil spopadi zaostrujejo.

Ukrajinska vojska naj bi prodirala skozi ruske obrambne linije v okolici vasi Robotine, ki so jo po lastnih trditvah ponovno zavzeli v ponedeljek.

“Zaradi težkih varnostnih razmer in sovražnikovega obstreljevanja bo iz petih vasi v regiji Zaporožje prisilno evakuiranih 54 otrok s 67 spremljevalci,” je v objavah na družbenih omrežjih zapisalo ukrajinsko ministrstvo, pristojno za reintegracijo ozemelj, ki jih je zasedla Rusija.

Ukrajinske sile so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes sporočile tudi, da so prodrle skozi eno od ruskih obrambnih linij pri vasi Robotine. Vas na južni fronti, ki leži približno 80 kilometrov južno od Zaporožja, so Ukrajinci po lastnih navedbah ponovno zavzeli v ponedeljek.

“Ukrajinske sile so uspešno prodrle v smeri vasi Verbove,” je danes za ukrajinske medije dejal predstavnik ukrajinske vojske Andrij Kovaljov. Dodal je, da njihove enote zadržujejo osvojeno ozemlje in napadajo rusko topništvo.

REUTERS

Medtem bo soprog predsednice republike Aleš Musar na povabilo soproge predsednika Ukrajine Olene Zelenske 6. septembra obiskal Kijev, kjer se bo udeležil tretjega vrha partnerjev voditeljev držav. Tema srečanja bo duševno zdravje, so danes sporočili iz urada predsednice republike Nataše Pirc Musar.

V Rusiji strmoglavil helikopter z agenti ruske tajne službe

Medtem iz osrednje Rusije prihaja vest o strmoglavljenem helikopterju ruske tajne službe FSB, pri čemer so po navedbah regionalnih oblasti umrli trije ljudje. Helikopter je strmoglavil v regiji Čeljabinsk na območju Urala, na tleh pa naj ne bi bilo škode ali žrtev.

Guverner Čeljabinska Aleksej Teksler vzroka za padec helikopterja tipa MI-8 ni navedel, je pa sporočil, da je pripadal ruski zvezni službi FSB.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje