Na Kanarske otoke v štirih dneh prispelo več kot 1.600 prebežnikov iz Afrike

Svet 23. Okt 202320:17 1 komentar
Prebežniki iz Afrike
Foto: PROFIMEDIA

Na Kanarske otoke je v preteklih štirih dneh prispelo že 1.622 prebežnikov iz Afrike, v oktobru pa jih je otoke doseglo skupno več kot 10.000.

Na Kanarske otoke je v preteklih štirih dneh prispelo že 1.622 prebežnikov iz Afrike, so na omrežju X danes sporočile tamkajšnje oblasti. Po podatkih urada visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je oktobra otoke doseglo že več kot 10.000 prebežnikov. Povečanje migracijskih tokov naj bi bila predvsem posledica politične in socialne krize v Senegalu.

Oblasti prebežnike na otoku registrirajo, nato pa jih postopoma pripeljejo na špansko celino. Ob tem pa so otoške oblasti kritične do španske vlade, češ da prevoz prebežnikov do španske celine poteka prepočasi in da otoki prejemajo premalo podpore za njihovo oskrbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih UNHCR je med 1. januarjem in 15. oktobrom na Kanarske otoke prispelo 23.537 prebežnikov. Po podatkih španske humanitarne organizacije Caminando Fronteras pa je v prvih šestih mesecih letošnjega leta umrlo najmanj 951 ljudi, ki so poskušali po morju doseči Španijo, večina teh na poti do Kanarskih otokov.

Prebežniki iz Afrike
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje