Na Kitajskem nov val okužb s koronavirusom: tedensko okoli 40 milijonov primerov

Svet 26. Maj 202312:57 0 komentarjev
Covid oddelek v kitajski bolnišnici
Profimedia

Kitajsko je zajel nov val okužb s koronavirusom, po poročanju državnih medijev naj bi epidemiologi trenutno beležili približno 40 milijonov novih primerov vsak teden. Število je najvišje v prestolnici Peking, tudi v nekaterih drugih krajih po državi pa so šolam naročili, naj sprejmejo preventivne ukrepe. V tej državi trenutno prevladuje različica omikron XXB, ki se širi hitreje in je bolj odporna na imunski odziv.

Vodilni kitajski epidemiolog Zhong Nanshan po poročanju državnih medijev pričakuje, da bodo do konca junija, ko bo val dosegel vrhunec, na Kitajskem vsak teden zabeležili približno 65 milijonov novih primerov okužbe. Zhongova trenutna ocena znaša približno 40 milijonov primerov na teden. Strokovnjaki menijo, da se je med zadnjim valom decembra lani in januarja okužilo 80 do 90 odstotkov od približno 1,4 milijarde prebivalcev Kitajske, zdaj pa naj bi se stopnja odpornosti zmanjšala.

Uradnih podatkov o številu smrtnih primerov zaradi koronavirusa pozimi še ni. Po ocenah tujih strokovnjakov naj bi jih bilo približno milijon. Kitajske oblasti so v sredo preložile redno objavo podatkov o umrljivosti za četrto četrtletje leta 2022.

Kitajska je decembra po treh letih nenadoma opustila do takrat zelo strogo strategijo ničelne tolerance do covida-19, bolnišnice pa so bile na posledice slabo pripravljene. Tokrat ne gre pričakovati tako obsežnega vala okužb kot nazadnje, vendar zdravstvene oblasti opozarjajo, da so še posebej ogroženi starejši in kronični bolniki.

Trenutno na Kitajskem prevladuje različica omikron XXB, ki se širi hitreje in je bolj odporna na imunski odziv, toda pri samem poteku bolezni večjih sprememb ni. Strokovnjaki so dejali, da lahko tisti, ki so se okužili pozimi, v primeru ponovne okužbe pričakujejo blažje simptome. Nekateri ob tem opozarjajo, da se kampanje cepljenja ne izvajajo več dovolj intenzivno. Dve cepivi, posebej zasnovani za boj proti različici XXB, sta bili odobreni, vendar ni jasno, kdaj bosta splošno dostopni.

EU in Pfizer dosegla dogovor o zmanjšanju dobav cepiva

Evropska komisija je v imenu držav članic EU s farmacevtskima podjetjema BioNTech in Pfizer dosegla dogovor o zmanjšanju dobav cepiva proti covidu-19. Dogovor določa zmanjšanje števila odmerkov, ki so jih v skladu z osnovno pogodbo med EU in farmacevtskima podjetjema iz maja 2021 kupile države članice. Ob plačilu odškodnine se bo prvotno dogovorjeno število odmerkov pretvorilo v neobvezna naročila, pojasnjujejo na komisiji. Za koliko so zmanjšali količino odmerkov, v Bruslju niso želeli razkriti.

So pa spomnili, da je komisija maja 2021 s podjetjema BioNTech-Pfizer podpisala pogodbo, v skladu s katero se je EU zavezala k nakupu začetne količine 900 milijonov odmerkov z možnostjo nakupa dodatnih 900 milijonov odmerkov. Predvideno je bilo, da se od začetne količine 450 milijonov odmerkov dobavi v letih 2021 in 2022, 450 milijonov pa v letu 2023.

EU in dobavitelja so se dogovorili tudi o podaljšanju obdobja, v katerem bodo članice lahko sprejele dobavo cepiva. To bo mogoče še v naslednjih štirih letih. Poleg tega dogovor članicam omogoča nadaljnji dostop do dodatnih odmerkov v okviru prvotno dogovorjene količine do izteka pogodbe, prav tako pa bodo imele dostop do cepiv, prilagojenih novim različicam koronavirusa.

“Cepiva in cepljenje so v veliki meri pripomogli k temu, da smo obvladali pandemijo. Čeprav covid-19 ne velja več za izredne zdravstvene razmere na svetovni ravni, pa še vedno pomeni grožnjo, ki nas bo verjetno spremljala tudi v prihodnje. Zato je bistvenega pomena, da tudi v naslednjih letih ostanemo v pripravljenosti,” je ob sklenitvi dogovora povedala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides, ki bo konec prihodnjega tedna obiskala Slovenijo.

Slovenija je sicer ena od okoli desetih članic EU, ki so dlje časa opozarjale na problem presežkov cepiva proti covidu-19 in komisijo pozivale k dopolnitvi pogodb o dobavi. EU je z dobaviteljema že pred tem sklenila dva aneksa k pogodbi, s katerima so spremenili časovnico dobav cepiva in vzpostavili skupna skladišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!