Na ladjo Zdravnikov brez meja rešili že 572 ljudi

Svet 29. Okt 202216:07 0 komentarjev
GeoBarents, ladja, zdravniki brez meja, migranti
PROFIMEDIA

Na ladji, ki jo upravlja organizacija Zdravniki brez meja (MSF), je po številnih reševanjih v Sredozemskem morju 572 prebežnikov, je danes sporočila organizacija. Italijanska vlada sicer že nakazuje, da bo obnovila politiko prepovedi izkrcavanja prebežnikov v italijanskih pristaniščih ladjam tujih nevladnih organizacij.

Po več reševanjih prebežnikov v sredozemskem morju je na ladji organizacije Zdravniki brez meja (MSF) trenutno že 572 ljudi, so sporočili. “Sinoči je naša ekipa v popolni temi z lesenega čolna rešila 119 ljudi – med njimi sedem mladoletnikov,” je organizacija MSF Sea zapisala na Twitterju. Vsi so zdaj na varnem na krovu ladje GeoBarents, kjer so deležni prepotrebne oskrbe, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Na dveh drugih plovilih za reševanje prebežnikov, Ocean Viking, ki ga upravlja organizacija SOS Mediterranee, in Humanity 1, ki ga upravlja organizacija SOS Humanity, pa je še 234 oziroma 197 ljudi.

Podpredsednik italijanske vlade in minister za infrastrukturo, desničar Matteo Salvini, je v četrtek dejal, da bo ponovno uvedel politiko zapiranja italijanskih pristanišč za ladje tujih nevladnih organizacij, kot je to že storil kot notranji minister v letih 2018 in 2019.

“Sporočilo trgovcem z ljudmi in njihovim pomagačem: v skladu z volilnim programom desnosredinske stranke Italija ne bo več dopuščala nezakonitega priseljevanja in nenadzorovanega iztovarjanja. Tuje nevladne organizacije naj ustrezno ukrepajo,” je politik zapisal na Twitterju ob sliki ladij Ocean Viking in Humanity 1.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos v italijanska pristanišča do sedaj prispelo 82.384 prebežnikov, kar je skoraj 30.000 več kot v enakem obdobju lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!