Na Lampedusi razglasili izredne razmere zaradi povečanega števila migrantov

Svet 13. Sep 202321:43
Migranti na otoku Lampedusa
PROFIMEDIA

Oblasti na Lampedusi so razglasile izredne razmere zaradi več tisoč migrantov, ki so v zadnjih dneh s plovili prispeli na otok, je sporočil tamkajšnji župan Filippo Mannino. Ob tem je pozval k večji podpori otoku na jugu Italije, ki je pod velikim pritiskom zaradi migracij, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po besedah župana Filippa Mannina so prebivalci Lampeduse obupani. “Vsi so na neki način pomagali migrantom, ki so potrebovali pomoč. Zdaj pa je skrajni čas, da poiščemo strukturno rešitev,” je nadaljeval Mannino.

Od ponedeljka je na Lampeduso prispelo na tisoče migrantov s čolni, od tega po podatkih notranjega ministrstva v Rimu zgolj v torek več kot 5.000. Italijanska vlada se je zaradi velikega števila migrantov po sredozemski poti že aprila odločila za izredne razmere na ravni države.

Kljub številnim prihodom pa se veliko prečkanj Sredozemskega morja ne konča srečno. Tako je pred Lampeduso danes utonil petmesečni dojenček iz Gvineje, ko je padel s čolna, ki se je skoraj prevrnil. Ravno v tem času se je čolnu bližala italijanska obalna straža. Uspelo jim je rešiti ostale ljudi, ki so padli v vodo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Razmere v pristanišču na Lampedusi so se danes popoldne sicer zaostrile. Po poročanju medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, je več sto prebežnikov skušalo zapustiti pristanišče in prebiti varnostne ograje, a jih je policija ustavila.

Lampedusa leži 190 kilometrov od tunizijskega obalnega mesta Sfax in je že leta ena od glavnih vstopnih točk v Evropo za migrante. Tamkajšnji sprejemni center, v katerem je prostora za približno 400 ljudi, je prenatrpan, saj je v njem velika večina od skoraj 6.800 prebežnikov, kolikor jih je trenutno na otoku. Število migrantov je tako že preseglo število prebivalcev otoka, ki jih je okoli 6.000.