Na ledenem orjaku zaznali skrivnostno temno liso: kaj bi to lahko bilo?

Svet 27. Avg 202305:45 1 komentar
neptun
ESO/P. Irwin et al.

Astronomi so v Neptunovi atmosferi opazili veliko in skrivnostno temno liso. Prvič so tak pojav zabeležili s teleskopom z Zemlje.

Astronomi so v Neptunovi atmosferi opazili veliko in skrivnostno temno liso, ki ima nepričakovano svetlega spremljevalca. Za opazovanje so uporabili zelo velik teleskop (VLT) Evropskega južnega observatorija v Čilu. Iz vesolja, med drugim s teleskopom Hubble, so že prej opazovali vrtinčaste nevihte, ki so videti kot temne lise, v atmosferi modrega planeta. Zdaj pa so ta pojav prvič posneli s teleskopom z Zemlje.

“Od prvega odkritja temne lise sem se vedno spraševal, kaj so te kratkotrajne in izmuzljive temne značilnosti,” je dejal glavni avtor študije, objavljene v Nature Astronomy Patrick Irwin, profesor planetarne fizike na univerzi v Oxfordu.

Plinasti velikani in temne lise

Velikanski plinasti planeti v našem sončnem sistemu, tudi Neptun, so znani po temnih pegah, ki se pojavljajo v njihovi atmosferi. Taka je tudi Jupitrova velika rdeča pega, stoletja stara nevihta.

Na Neptunu so s Hubblom v preteklih letih opazovali več neviht. Zdi se, da vse nevihte sledijo vzorcu pojavljanja in izginotja v teku dveh let, zato jih je težko preučevati. Voyager 2, Nasina sonda, ki je bila izstreljena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je med preletom planeta leta 1989 zaznala dve temni nevihti na Neptunu, vendar sta izginili precej preden bi ju lahko zabeležil Hubble, ko je leta 1994 zajel slike Neptuna. Velika temna pega na Neptunu, vzdevek največje nevihte, ki ji je bil priča Voyager 2, je bila tako velika, da bi lahko zajela Zemljo.

Neptunove nevihte so drugačne od orkanov na Zemlji. Temne lise na Neptunu so visokotlačni sistemi, ki so na začetku stabilni in se vrtijo v smeri urinega kazalca, medtem ko so orkani na Zemljini severni polobli nizkotlačni sistemi, ki se vrtijo v nasprotni smeri urinega kazalca. Kar sta Irwin in njegova ekipa želela ugotoviti, je, kako te ogromne nevihte na Neptunu sploh nastanejo.

Novo odkritje

Neptun, ki je videti moder zaradi metana v atmosferi, je zamrznjen,  pravijo mu tudi ledeni orjak.

Povprečna temperatura tam je minus 235 stopinj Celzija. Po njem pihajo tuleči vetrovi, ki pošiljajo zamrznjene oblake metana čez planet s hitrostjo skoraj 2000 kilometrov na uro. Je najbolj oddaljen planet v našem osončju, približno 30-krat dlje od Sonca kot Zemlja. Zaradi te razdalje je poldne na Neptunu videti kot mrak na Zemlji.

Ko je leta 2018 Hubble odkril nove temne lise na Neptunu, je Irwinova ekipa izkoristila priložnost za izvedbo opazovanj z Zemlje z zelo velikim teleskopom in njegovim instrumentom MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer). Instrument omogoča astronomom, da opazujejo celoten objekt hkrati v različnih valovnih dolžinah svetlobe.

neptun
Instrument MUSE je posnel Neptun v različnih valovnih dolžinah svetlobe; ESO/P. Irwin et al

Zemljina atmosfera ponavadi popači sliko zemeljskih teleskopov, MUSE pa s prilagodljivo optiko zajema ostre slike. Zrcala teleskopa, ki jih nadzirajo računalniki, se lahko sproti prilagajajo in popravijo morebitna popačenja, ki jih povzroča Zemljina atmosfera, ter ohranijo drobne podrobnosti nebesnih teles.

Podatki, zajeti z zelo velikim teleskopom, so astronomom pomagali ugotoviti, da temne lise niso posledica vrzeli ali čistine v oblakih. Opazovanja kažejo, da se pike pojavijo, ko se temnejši delci zraka zberejo pod Neptunovo vidno atmosfersko plastjo, kjer se mešata meglica in led.

Instrument MUSE je posnel 3D spekter svetlobe Neptuna in njegove temne pege. To je astronomom omogočilo podrobno preučevanje nevihte in presenetljivo ugotovitev. “Odkrili smo redko vrsto globokega svetlega oblaka, ki še nikoli prej ni bil identificiran, niti iz vesolja,” je dejal soavtor študije Michael Wong, planetarni znanstvenik na kalifornijski univerzi Berkeley.

Nenavaden oblak se je med opazovanjem pojavil kot manjša svetla pega poleg večje temne pege, obe na isti ravni atmosfere. Astronomi pravijo, da je na novo odkrita lastnost zelo zanimiva. Upajo, da bodo prišli do novih spoznanj s prihodnjimi opazovanji, ki jih bo mogoče izvesti z Zemlje.

“Gre za osupljivo povečanje sposobnosti človeštva za opazovanje vesolja,” je dejal Wong. “Sprva smo te pike lahko odkrili samo tako, da smo tja poslali vesoljsko plovilo, kot je Voyager. Nato smo dobili možnost, da jih razločimo na daljavo s Hubblom. Končno je tehnologija tako napredovala, da nam to omogoča videti z Zemlje.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje