Zaradi tehnične napake letala v Švici začasno prizemljena

Svet 15. Jun 202209:08 > 11:05 0 komentarjev
švica, letališče, let
PROFIMEDIA

Vsi leti na mednarodnih letališčih v Ženevi in Zürichu so bili danes zjutraj začasno odpovedani ali prestavljeni zaradi okvare računalniškega sistema za nadzor zračnega prometa. Iz podjetja Skyguide, ki skrbi za nadzor švicarskega zračnega prostora, so nato sporočili, da so odpravili tehnično napako, letala na mednarodnih letališčih v Ženevi in Zürichu pa so začela znova vzletati in pristajati.

Švicarski zračni prostor se je ponovno odprl, potem ko je okvara računalniškega sistema za nadzor zračnega prometa pri podjetju Skyguide danes zjutraj prizemljila letala po vsej državi. “Švicarski zračni prostor je sedaj ponovno odprt,” je na Twitterju sporočilo švicarsko podjetje za kontrolo zračnega prometa Skyguide. Dodali so, da je tehnična napaka že odpravljena, niso pa še pojasnili, kaj je pravzaprav povzročilo težavo, ki je zaprla zračni prostor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi letališči v Ženevi in Zürichu sta sporočili, da so letala že začela vzletati in pristajati. Letališče v Ženevi je na Twitterju zapisalo, da se letalski promet od 8.30 postopoma obnavlja, a je vseeno opozorilo, da so bili številni leti odpovedani, potnike pa pozvalo, naj se za informacije obrnejo na letalske družbe. Z letališča v Zürichu so sporočili, da je njihova operativna zmogljivost pri 75 odstotkih.

Kaos je na švicarskih letališčih izbruhnil v jutranjih urah, ko je podjetje Skyguide, ki je zadolženo za nadzor nad zračnim prostorom v Švici, sporočilo, da je doživelo okvaro v sistemu, zato je bil švicarski zračni prostor iz varnostnih razlogov več ur zaprt za komercialne lete.

Številna letala, ki bi morala pristati v Zürichu ali Ženevi, so bila preusmerjena v sosednje države. Podjetje je že izjavilo, da obžaluje incident, zlasti posledice, ki jih je ta imel na stranke, partnerje in potnike.

Zürich je največje švicarsko letališče. Leta 2021 je skozi njegove terminale potovalo več kot 10,2 milijona potnikov. Po odpravi omejitev zaradi covida-19 se je letalski promet od takrat še bistveno povečal, samo maja letos pa je letališče imelo 1,9 milijona potnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!