Na Madžarskem ustanovna seja novega parlamenta

Svet 02. Maj 202216:29 1 komentar
PROFIMEDIA

V Budimpešti se je danes sestal novi madžarski parlament, ki so ga Madžari izvolili na volitvah v začetku aprila. V parlamentu bo vodilno vlogo z dvotretjinsko večino še naprej imela stranka Fidesz Viktorja Orbana.

Predsednik parlamenta je spet postal poslanec Fidesza 62-letni Laszlo Köver, ki je na tem položaju že vse od leta 2010. Po zaprisegi poslancev je del opozicije v znak protesta zaradi nedemokratičnih razmer v državi zapustil dvorano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fidesz ima v novem parlamentu 135 poslanskih sedežev od 199. Združena opozicija ima 56 poslanskih sedežev, nacionalistična stranka Naša domovina pa šest. Slovensko manjšino na Madžarskem bo tudi prihodnja štiri leta zastopal Ferenc Horvath.

Predsednik Janos Ader je za novega premierja predlagal 58-letnega Orbana. Mandat za sestavo vlade mu je zaupal že minuli petek. Viktor Orban bo madžarski premier postal že četrtič zapored in skupno petič; v madžarski politiki je že več kot trideset let in je trenutno premier z najdaljšim stažem v Evropski uniji. Vsa ta leta se je tudi krepil spor z Brusljem, ki je proti Madžarski uvedel vrsto postopkov zaradi zakonov o nevladnih organizacijah in univerzah, zavračanja sodelovanja pri premestitvah beguncev, spodkopavanja neodvisnosti sodstva, omejevanja medijev, korupcije ter kršitev pravic skupnosti LGBTIQA+.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje