Orbán sprejel mandat za sestavo nove madžarske vlade

Svet 29. Apr 202214:28 > 14:32 1 komentar
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orbán je sprejel mandat za sestavo nove madžarske vlade, ki mu ga je podelil madžarski predsednik János Áder, ob tem pa je opozoril na težko, nevarno prihodnost. "Ni treba biti vodilni politik, da vidiš, da bo naslednje desetletje drugačno od predhodnega. To bo desetletje nevarnosti," je Orbánove besede ob sprejemu mandata za sestavo vlade na Twitterju navedel tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs.

Madžarski predsednik János Áder je dosedanjemu premierju Viktorju Orbánu danes poveril mandat za sestavo nove vlade. Orbán, čigar stranka Fidesz je prepričljivo zmagala na volitvah 3. aprila, je mandat sprejel, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Dolgoletni premier je pri tem opozoril, da je pred Madžarsko “desetletje nevarnosti”.

“V Evropi je vojna in cene rastejo, kažejo se znaki resne energetske krize,” je izjavil Orbán v navzočnosti predsednika Áderja. Kot je še dejal, se je zavezal, da bo oblikoval vlado, katere člani bi lahko skupaj in tudi “posamezno zaščitili Madžarsko pred nevarnostmi naslednjega desetletja”, poroča MTI.

Orbánova desna nacionalistična stranka Fidesz je v začetku aprila prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah in ima s 135 sedeži od 199 v novem parlamentu ponovno dvotretjinsko večino, s katero lahko spreminja ustavo. Združena koalicija šestih opozicijskih strank pod vodstvom župana Petra Márki-Zaya, za katero je veljalo, da bi morda lahko celo premagala Fidesz, je prejela le dobro tretjino glasov volilcev, kar ji prinese 57 poslanskih sedežev.

Viktor Orban, Janos Ader
Bernadett Szabo/REUTERS

Áder je potrdil, da je Orbán sprejel mandat za sestavo vlade in dodal, da bo v ponedeljek parlamentu, ki se bo sestal na konstitutivni seji, uradno predlagal glasovanje o Orbánu kot novem premierju. To bo Orbánov četrti zaporedni mandat na čelu vlade in skupno peti.

Orbán je del madžarske politike že več kot tri desetletja in je trenutno premier z najdaljšim stažem v EU. Vsa ta leta se je tudi krepil spor z Brusljem, ki je proti Madžarski uvedel vrsto postopkov zaradi zakonov o nevladnih organizacijah in univerzah, zavračanja sodelovanja pri premestitvah beguncev, spodkopavanja neodvisnosti sodstva, omejevanja medijev, korupcije ter kršitev pravic skupnosti LGBTIQA+.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje