Na Malti bo ženskam splav dovoljen le, če bo njihovo življenje resno ogroženo

Svet 28. Jun 202320:17 0 komentarjev
MEDNARODNI DAN SPLAVA
PROFIMEDIA

Malteški parlament je danes potrdil predlog zakona, ki nekoliko rahlja strogo zakonodajo glede prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. V skladu s predlogom bo ženskam splav dovoljen le v primeru, če je njihovo življenje resno ogroženo. Predlog so že kritizirali zagovorniki pravice do splava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malteška vlada je pretekli teden odločila, da bo v manjši meri omilila zakonodajo o splavu, ki je bil doslej trenutno v državi popolnoma prepovedan. Za glasovanje v parlamentu je tako predlagala predlog zakona, ki ženskam dovoljuje splav v primeru, če je njihovo življenje resno ogroženo in ni na voljo nobene druge oblike zdravljenja.

Splav morajo odobriti trije zdravniki

V skladu s predlogom morajo prekinitev nosečnosti odobriti trije zdravniki specialisti v pooblaščeni kliniki. Splav pa ne bo dovoljen, če zdravniki menijo, da bi bil otrok sposoben preživeti zunaj materinega telesa.

Predlog vlade je bil sicer tik pred glasovanjem v parlamentu posodobljen. Prvotni predlog je namreč dovoljeval umetno prekinitev nosečnosti, ko je bilo ogroženo zdravje ženske. Temu so nasprotovali aktivisti proti splavu, ki so trdili, da bi zakon omogočil preširoko definicijo tega, kar predstavlja tveganje za zdravje.

Nasprotovala mu je tudi katoliška cerkev, ki ima na Malti velik vpliv. Do prvotnega predloga pa je bil kritičen še predsednik države George Vella, ki je dejal, da ga v taki obliki ne bo podpisal.

Na spremembe predloga zakona so se ostro odzvali zagovorniki pravice do splava. “Dali ste nam upanje, nato pa spremenili svoje prejšnje stališče. Imeli ste priložnost, da uvedete spremembe, zdaj pa ste obrnili hrbet človekovim pravicam in pravicam žensk,” je dejala aktivistka Marceline Naudi.

Aktivistka Maria Pisani pa je novo verzijo zakona označila za strahopetno, nespoštljivo in nevarno. “Na tisoče ljudi še vedno išče splav zunaj naše obale, zakon pa bo služil le zatiranju najranljivejših v družbi,” je še dodala.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!