Na morju pred Umagom pogrešajo dva ribiča, poteka reševalna akcija

Svet 03. Maj 202310:43 0 komentarjev
razburkano morje
Slika je simbolična; Profimedia

Hrvaški in italijanski reševalci iščejo pogrešana ribiča, ki sta v torek dopoldne z barko izplula iz Umaga. Obsežna reševalna akcija, ki so jo morali sinoči zaradi slabe vidljivosti in razburkanega morja prekiniti, se danes nadaljuje.

V morju pred Istro od torka popoldne, ko je na območju pihala močna burja, pogrešajo dva hrvaška ribiča iz Umaga. Takoj po obvestilu, da sta pogrešana, so ju začeli iskati, a so v torek ob 20. uri iskalno akcijo morali prekiniti zaradi slabe vidljivosti in pogojev na morju. Po poročanju hrvaških medijev danes nadaljujejo obsežno iskalno akcijo.

Savudrijski ribič Danilo Latin je povedal, da so ribiča zadnjič videli v torek okoli 10.30. Po njegovih besedah razmere na morju niso bile idealne zaradi močne burje, zato meni, da je ribiška ladja zaradi visokih valov oziroma velikih posod z mrežami izgubila ravnotežje. Ribiči, ki so ju v torek zadnjič videli, so namreč povedali, da je bilo njuno plovilo nagnjeno na eno stran, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

S hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo so danes sporočili, da so v torek popoldne začeli iskalno akcijo takoj, ko so bili obveščeni o dveh pogrešanih mornarjih, hrvaških državljanih. Iz Umaga sta na plastični beli barki, dolgi okoli šest metrov, izplula v smeri Poreča. Ko se nista vrnila ob predvidenem času, so njuni svojci obvestili pristojne, ki so takoj sprožili iskalno akcijo. V usklajeni iskalni akciji danes sodelujejo reševalne ladje in čolni luških kapitanij Pulja in Reke ter obalne straže, pa tudi letalo Pilatus, poroča hrvaški N1.

O pogrešanih so obvestili tudi kolege v Italiji. Na italijanski strani Jadranskega morja tako v iskalni akciji danes sodelujejo pomorske in zračne reševalne enote, so še sporočili s hrvaškega ministrstva.

Pri iskanju so v torek sodelovali tudi hrvaški državljani s svojimi ladjami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!