Na najvišjo goro sveta želi še enkrat in podreti lastni rekord 28 vzponov

Svet 25. Apr 202410:38 1 komentar
Šerpa Kami Rita
Kami Rita (Foto: PROFIMEDIA)

Nepalski gorski vodnik iz plemena višinskih nosačev Šerp, Kami Rita Šerpa, se želi še 29. povzpeti na Mount Everest, najvišjo goro sveta. V primeru uspeha bi 54-letnik podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na 8.849 metrov visokega očaka.

Nazadnje se je Kami Rita na Mount Everest povzpel 23. maja lani in podrl svoj prejšnji rekord iz maja istega leta.

“Trenutno sem v postopku aklimatizacije, vrh bi rad dosegel nekoliko kasneje,” je sporočil himalajski vodnik. Šerpa je nemški tiskovni agenciji po telefonu iz baznega tabora povedal, da potuje s skupino gornikov, ki so mu plačali za vodenje na goro.

V Himalaji se je začela spomladanska sezona, med katero bodo nepalski vodniki skušali na nevarna mesta pritrditi vrvi, da bi bile poti varnejše za obiskovalce iz tujine.

Šerpa Kami Rita
Foto: PROFIMEDIA

Med aklimatizacijo se planinci počasi privajajo na nižje ravni kisika na visokih nadmorskih višinah. Med drugim se zadržujejo na različnih nadmorskih višinah.

Glede na Guinnessovo knjigo rekordov se je Kami Rita Šerpa na Mount Everest povzpel 28-krat. Mož iz ljudstva Šerpe je vrh gore prvič dosegel leta 1994 pri 24 letih.

Kariero je začel kot višinski nosač, ki so ga najele tuje ekspedicije. Maja 2023 je bil na najvišji gori sveta dvakrat. Enkrat se je na goro odpravil zaradi pripenjanja vrvi, naslednjič pa kot najeti vodnik gornikov iz ZDA, je povedal vodja ekspedicijskega podjetja Seven Summit Treks Mingma Gjabu Šerpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje