Na Nizozemskem bodo volkove lahko odgnali s pištolami za paintball

Svet 24. Jan 202414:41 1 komentar
Volk
Foto: PROFIMEDIA

Volkovi po mnenju nizozemskega sodišča "resno ogrožajo javno varnost", zato jih bodo pristojne službe odslej lahko prestrašile in odgnale s pištolami za paintball.

Po dolgotrajnem sodnem sporu je sodišče v Utrechtu presodilo, da obnašanje nekaterih volkov v nacionalnem parku “resno ogroža javno varnost”. Ob tem so sodniki izpostavili eno od samic, ki se ne ustraši, ko se ji približajo fotografi, obenem pa se sama približuje kolesarjem in sprehajalcem, ugotovitve sodišča povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“Dejstvo, da volk deluje, kot da se vse manj boji ljudi, še ne pomeni, da ne more biti več agresiven in ugrizniti,” je sodišče zapisalo v sodbi.

Druge metode za plašenje volkov, kot je vpitje, so neučinkovite, medtem ko je uporaba solzivca preveč nevarna za živali.

“Ni druge zadovoljive rešitve kot streljanje na volka s pištolo za paintball. To je v interesu javne varnosti,” so zapisali na sodišču.

Naraščajoče število volkov

Odločitev sodišča prihaja v času, ko se Evropa sooča s problematiko naraščajočega števila volkov. Po oceni Evropske komisije je v EU okoli 20.300 volkov, z naraščanjem njihove populacije pa raste tudi število napadov na živino.

Decembra je komisija predlaga zmanjšanje zaščite volka, s čimer bi bilo dovoljeno te živali loviti pod strogimi pogoji, še navaja AFP.

V Sloveniji sicer po ocenah živi okoli 120 volkov. Po podatkih ministrstva za naravne vire in prostor iz julija iz evidenc o prejetih zahtevkih za izplačilo škode izhaja, da je volk do sredine lanskega decembra povzročil škodo v višini dobrih 40.000 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje