Omikron v Evropi: prvi primeri v Italiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in Belgiji

Koronavirus 27. Nov 202109:48 > 21:39 1 komentar
omikron
Carlos Barria/REUTERS

Prvi primer okužbe z novo različico koronavirusa omikron so zabeležili tudi pri naših sosedih - v Italiji. Dva primera so potrdili tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji. Nizozemske zdravstvene oblasti pa so sporočile, da so okužbo s koronavirusom potrdili pri 61 potnikih z dveh letalskih poletov iz Južne Afrike. Pri vseh sicer še preverjajo, ali gre za okužbe z novo različico omikron.

V Italiji so danes potrdili prvi primer okužbe z novo različico koronavirusa omikron. Gre za potnika iz Mozambika, je sporočil italijanski inštitut za javno zdravje. “Bolnik in člani njegove družine so v dobrem zdravstvenem stanju,” so še sporočili iz Rima.

Po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF tudi naši severni sosedi sumijo, da so zabeležili prvi primer okužbe z novo različico koronavirusa. Okužbo z različico omikron naj bi zabeležili v avstrijski zvezni deželi Tirolska. Pri okuženi osebi, ki je bila sicer polno cepljena, so po vrnitvi iz Južne Afrike zabeležili okužbo s koronavirusom. Ali gre za okužbo z novo različico covida-19, pa še niso potrdili.

V Evropi so poleg Italije različico omikron potrdili tudi v Nemčiji. Najprej je novico o zelo verjetnem prvem primeru različice omikrona v Nemčiji na Twitterju objavil minister za socialne zadeve nemške dežele Hessen Kai Klose. Dodal je, da gre za osebo, ki se je vrnila iz Južne Afrike. Pri tej osebi, ki je v domači izolaciji, so našli več za omikron tipičnih mutacij, je še objavil minister.

Kasneje so po poročanju nemške tiskovne agencije prva dva potrjena primera okužbe z novo različico koronavirusa potrdili v Münchnu na Bavarskem. Kot je sporočil bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek, gre za dva potnika, ki sta 24. novembra prispela z letalom iz Južne Afrike.

O domnevnem prvem primeru okužbe z različico omikron poročajo tudi iz Češke. Okužbo so potrdili pri osebi, ki je prišla iz Namibije.

Na Nizozemskem veliko okužb ob povratnikih iz Južne Afrike

“Vemo, da je bilo 61 testov pozitivnih in 531 negativnih,” je sporočil nizozemski inštitut za javno zdravje (GGD). Dodali so, da so vsi, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom v karanteni v hotelu v bližini amsterdamskega letališča Schiphol.

Na letališču sta v petek pristali dve letali nizozemske letalske družbe KLM, ki sta proti Nizozemski poleteli z letališča v Cape Townu oziroma Johhanesburgu.

Potnike, pri katerih so potrdili okužbo, so namestili v nadzorovan hotel za izolacijo. Tam bodo morali biti v karanteni od pet do sedem dni. Tistim, pri katerih je bil test na okužbo negativen, so dovolili odhod z letališča, a bo zanje veljala obvezna petdnevna domača izolacija. Prav tako bodo morali po petih dneh opraviti nov test na okužbo z novim koronavirusom.

Na Nizozemskem od petka od 12. ure sicer velja prepoved letalskih poletov z juga Afrike.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo kot prvi potrdili v Južni Afriki, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila omenjena različica, ki so jo poimenovali omikron, bolj nalezljiva kot druge.

V Veliki Britaniji potrdili dva primera

Velika Britanija je danes sporočila, da so v državi potrdili prva dva primera nove različice koronavirusa omikron. Oba primera sta povezana s potovanjem na jug Afrike. “Hitro smo ukrepali in posameznika sta v samoizolaciji. Poteka sledenje njunim stikom,” je sporočil britanski minister za zdravje Sajid Javid.

Različico omikron so ločeno potrdili v mestih Nottingham in Chelmsford. Oba primera naj bi bila sicer povezana med sabo. Velika Britanija, ki je že v četrtek napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike, je sedaj na rdeč seznam držav, za katere je ob vrnitvi obvezna desetdnevna karantena v hotelu, uvrstila še dodatne afriške države, med njimi Malavi, Mozambik in Angolo.

Velika Britanija bo sicer od vseh potnikov, ki vstopijo v državo, zahtevala, da gredo v izolacijo, dokler ne bo njihov test PCR na okužbo z novim koronavirusom negativen, je danes napovedal britanski ministrski predsednik Boris Johnson.

Nizozemska
PROFIMEDIA