Na obali Gaze uspeli zasidrati plavajoči humanitarni pomol. Prva pomoč na poti

Svet 16. Maj 202412:29 > 19:41 4 komentarji
Plavajoči pomol v Gazi
Plavajoči pomol v Gazi (Foto: U.S. Army Central/REUTERS)

Ameriški vojski je pred obalo v Gazi uspelo zasidrati plavajoči pomol, prek katerega bodo lahko dostavljali dolgo pričakovano humanitarno pomoč po morju. Pomol bi morali zasidrati že v začetku maja, vendar jim tega zaradi slabih vremenskih razmer ni uspelo storiti. Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem napovedal povečanje števila izraelskih vojakov v Rafi.

Plavajoči pomol za dostavo pomoči v oblegano in z vseh strani zaprto Gazo, ki ga je ameriška vojska sestavila v začetku maja, jim je davi po zamudah zaradi slabega vremena vendarle uspelo zasidrati pred obalo, so sporočili iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom).

Plavajoči pomol, ki bo omogočil dolgo pričakovano dostavo pomoči z morja, so na obalo Gaze zasidrali davi pred osmo uro po lokalnem času. Pripeljali so ga iz 50 kilometrov oddaljenega izraelskega tovornega pristanišča Ašdod, poroča ameriška televizija CNN. Pomol bo humanitarnim odpravam omogočil dostavo dodatne pomoči za palestinske civiliste, so sporočili iz Centcoma.

Humanitarne organizacije znotraj Gaze opozarjajo, da so razmere spričo izraelskih napadov in omejitev dobav pomoči vse hujše. V Rafi, kamor se je zateklo več kot milijon Palestincev, so Združeni narodi danes zaradi praznih skladišč morali prekiniti razdeljevanje hrane.

Prva pošiljka pomoči že na poti s Cipra

Ameriška vojska napoveduje, da bodo tovornjaki humanitarno pomoč, predvsem hrano, vodo in zdravila, začeli dostavljati v prihodnjih dneh, medtem ko bodo dostavo usmerjali ZN. Centcom ob tem poudarja, da ameriški vojaki tako ne bodo vstopili na območje Gaze.

Po napovedih Pentagona bo na pomol prispelo približno 90 tovornjakov dnevno, pozneje pričakujejo, da bo število naraslo na 150 tovornjakov s pomočjo. Da je prva pošiljka humanitarne pomoči, vključno z opremo za 8.400 začasnih zatočišč za palestinske civiliste, že na poti s Cipra v Gazo, so v sredo potrdile britanske oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Cipru je zbirno mesto za humanitarno pomoč, od koder jo bodo po pomorskem koridorju in pomolu poslali v Gazo.

Kljub opozorilom ZN, da v oblegani enklavi primanjkuje goriva, dostava slednjega za zdaj še ni napovedana. ZN so sicer vselej opozarjali, da dobave pomoči z morja ali iz zraka lahko le delno nadomestijo transport po kopnem. Ta je v veliki meri onemogočen zaradi izraelskih omejitev in zasedb vseh vstopnih točk v uničeno enklavo.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Pentagon je začetek gradnje pomola, ki naj bi stal najmanj 320 milijonov dolarjev, napovedal pred tedni, 3. maja so ga sestavili, vendar jim ga zaradi slabega vremena vse do danes ni uspelo pritrditi na obalo Sredozemskega morja.

Bahrajnski kralj Hamad bin Isa al Khalifa je danes ob začetku vrha Arabske lige, ki ga gosti v bahrajnski prestolnici Manama, pozval k organizaciji konference za mir na Bližnjem vzhodu in se zavzel za priznanje Palestine. Srečanje 22 arabskih voditeljev bo zaznamovala zlasti izraelska ofenziva v Gazi.

“Pozivamo k mednarodni konferenci za mir na Bližnjem vzhodu, poleg tega pa se zavzemamo za popolno priznanje države Palestine in njeno članstvo v Združenih narodih,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes dejal bahranjski kralj Hamad bin Isa Al Khalifa.

Izraelska obstreljevanja se nadaljujejo

Kljub mednarodnim pozivom k ustavitvi nasilja v Gazi izraelska vojska nadaljuje zračne in kopenske operacije v uničeni palestinski enklavi, poroča katarska televizija Al Džazira. Izrael je ponoči nadaljeval z napadi na Gazo, v katerih je bilo ubitih najmanj pet ljudi, številni so ranjeni.

Izrael je v zadnjih desetih dneh civilistom odredil umik iz petih območij na jugu in severu Gaze.

Razmere ostajajo napete tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder poročajo o številnih izraelskih racijah palestinskih mest in vasi.

Izraelski obrambni minister Joav Galant
Izraelski obrambni minister Joav Galant (Foto: REUTERS)

Izraelski obrambni minister napovedal povečanje števila vojakov v Rafi

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes napovedal povečanje števila izraelskih vojakov v Rafi na skrajnem jugu Gaze. Kot je dejal, se bodo namreč operacije izraelskih sil na območju okrepile. Pred tem je minister v sredo izrazil nasprotovanje izraelski vojaški ali civilni oblasti v Gazi po vojni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Galanta je izraelska vojska doslej na območju Rafe napadla na stotine ciljev in uničila več predorov, ki naj bi jih uporabljali borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Napovedal je, da se bodo izraelske operacije na območju nadaljevale, v mesto pa bodo “vstopile dodatne sile”.

Ob tem je ocenil, da je izraelska ofenziva Hamas močno prizadela in izčrpala. “Hamas ni organizacija, ki bi se lahko reorganizirala, nima rezervnih enot, nima zalog zalog in ni sposobna nuditi zdravstvene oskrbe teroristom, ki jih napadamo,” je dejal.

Benjamin Netanjahu
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Čeprav je Galant zavezan zatrtju Hamasa, pa nasprotuje temu, da bi Izrael po vojni prevzel oblast v Gazi, s čimer se zoperstavlja premierju Benjaminu Netanjahuju. “Ponovno moram poudariti, da se ne bom strinjal z vzpostavitvijo izraelske vojaške oblasti v Gazi,” je izjavil v sredo in dodal, da Izrael v enklavi ne sme vzpostaviti tudi civilne oblasti.

Po njegovih besedah je v interesu Izraela, da Gazo pod budnim očesom mednarodnih akterjev upravljajo Palestinci, ki niso člani Hamasa. Netanjahuja je pozval, naj tudi sam sprejme odločitev in izjavi, da Izrael ne bo vladal Gazi po vojni. Kot je dejal, morajo namreč vojaškim dejanjem slediti politična, navaja AFP.

Le nekaj ur prej je Netanjahu izjavil, da so vse razprave o “dnevu po” v Gazi brez pomena, dokler Hamas ne bo poražen. Ob tem je poudaril, da sam ni pripravljen, da bi se Gaza po vojni spremenila “iz Hamastana v Fatahstan”. Pri tem je imel mislih palestinske oblasti na Zahodnem bregu, kjer prevladujejo pripadniki stranke Fatah, poroča časnik Times of Israel.

“Hamas je Izraelu ponudil izgovor za napad na Gazo”

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes dejal, da je palestinsko islamistično gibanje Hamas z napadom na izraelskem ozemlju 7. oktobra lani Izraelu ponudilo več izgovorov in opravičil za napad na Gazo. Hamas je v odzivu izrazil obžalovanje zaradi njegove izjave in arabske države pozval, naj ustavijo izraelsko agresijo v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje