Na obisku v Sloveniji danes visoka ukrajinska političarka

Svet 07. Jun 202206:57 2 komentarja
Olena Kondratiuk
PROFIMEDIA

Na obisku v Sloveniji bo danes podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratiuk, ki bo obiskala državni zbor in državni svet, se sestala z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, sprejel pa jo bo tudi predsednik republike Borut Pahor. V Slovenijo prihaja kot posebna odposlanka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Kot napovedujejo na zunanjem ministrstvu, je namen njenega obiska v Sloveniji seznanitev s stališči Ukrajine glede njene prošnje za članstvo v Evropski uniji.

V EU podpirajo vključevanje Ukrajine v povezavo, a hkrati opozarjajo tudi, da bližnjic ne more biti in da bo ta proces še dolgotrajen.

Prav tako naj bi Olena Kondratiuk slovenske sogovornike seznanila z aktualnim dogajanjem v Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. Predvsem na vzhodu države se v zadnjem času soočajo s silovito ofenzivo ruskih sil.

Najprej bo ukrajinska gostja obiskala zunanje ministrstvo, kjer bosta nato z ministrico Tanjo Fajon imeli tudi skupno novinarsko konferenco.

Opoldne jo bo v predsedniški palači sprejel predsednik republike Borut Pahor, nato pa bo obiskala slovenski parlament, kjer jo bosta sprejela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsedniku DS Alojz Kovšca. Zatem pa se bo sestala še s člani parlamentarnih odborov za zunanjo politiko, za zadeve EU in za obrambo, napovedujejo v državnem zboru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje