Na območju kitajskega konzulata v Angliji pretepli hongkonškega protestnika

Svet 17. Okt 202218:12 0 komentarjev
protest, kitajska
Izgredi na protestih proti Xi Jinpingu v Manchestru (Vir: REUTERS)

Britanska policija je danes napovedala preiskavo incidenta na območju kitajskega konzulata v Manchestru na severu Anglije, potem ko je na družbenih omrežjih zaokrožil posnetek, ki prikazuje skupino moških, kako pretepa protestnika. V uradu britanske premierke so se na dogodek, ki se je zgodil v nedeljo, odzvali z zaskrbljenostjo.

Britanska policija je danes sporočila, da “preiskuje poročila o pretepu hongkonškega prodemokratičnega protestnika na območju kitajskega konzulata v Manchestru”, do katerega je prišlo v nedeljo popoldne.

Videoposnetki, objavljeni na Twitterju, prikazujejo sivolasega moškega v maski, ki brca in trga transparente protestnika. Skupina moških naj bi nato protestnika potegnila skozi vrata konzulata in ga pretepala, medtem ko je ležal na tleh. Dogajanje je opazoval še en moški, domnevno kitajski konzul. Policija je posredovala, da bi prekinila pretep, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je za britanski BBC povedal aktivist iz Hongkonga po imenu Bob, so ga napadli neznani moški, ki so prišli iz kitajskega konzulata. “Zvlekli so me noter. Pretepli so me,” je opisal dogajanje.

Tiskovni predstavnik britanske premierke Liz Truss je danes dejal, da so poročila o pretepanju hongkonškega prodemokratičnega protestnika na območju kitajskega konzulata “zelo zaskrbljujoča”, vendar podrobneje dogodka ni želel komentirati.

Več britanskih poslancev, tako iz konservativne kot tudi laburistične stranke, je vlado pozvalo, naj od kitajskega veleposlanika v Združenem kraljestvu zahteva pojasnilo v zvezi z dogodkom in opravičilo zanj.

Do protesta in incidenta je sicer prišlo na dan, ko se je v Pekingu začel 20. kongres kitajske komunistične partije, na katerem je uvodoma spregovoril kitajski voditelj Ši Džinping.

V svojem govoru je Ši med drugim omenil tudi Hong Kong, kjer so pekinške oblasti kljub tamkajšnjemu “turbulentnemu razvoju dogodkov” v minulih letih uspele, kot je dejal, znova vzpostaviti red.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!