Na Otoku “apokaliptične” napovedi, komentar našega vremenoslovca pa: To je zima

Svet 10. Mar 202312:14 1 komentar
sneg v veliki britaniji
PROFIMEDIA

Zaradi arktičnih razmer je britanski meteorološki urad izdal oranžna opozorila. Pričakovati je težave v prometu in pri oskrbi z elektriko, nekatere vasi bi lahko ostale odrezane od sveta, nekatere šole so odpovedale pouk. Za pojasnila, kaj se dogaja na Otoku in ali je pričakovati, da bo snežno neurje zajelo tudi nas, smo se obrnili na agencijo za okolje.

Britanski mediji svarijo pred “zahrbtnimi razmerami” zaradi snežnih metežev, na Otoku naj bi ponekod zapadlo do 40 centimetrov snega, sunki vetra pa naj bi dosegali 50 kilometrov na uro.

V Altnaharri se je temperatura sinoči spustila do -16 stopinj Celzija, kar je najhladnejša marčevska noč v Združenem kraljestvu od marca 2010, navaja britanski meteorološki urad Met Office.

Meteorološki urad je izdal oranžna opozorila za severno Anglijo, Midlands, severni Wales in Severno Irsko. Ponekod v državi so na cestah nastali dolgi zastoji, kljub temu da na posnetkih ni videti ravno veliko snega.

Pričakujejo motnje v oskrbi z električno energijo, nekatere šole pa so danes tudi odpovedale pouk. Obstaja možnost, da bodo nekatera podeželska naselja ostala odrezana od sveta.

“Ne gre za izredne razmere. Dogaja se nekaj zimskega”

Za pojasnila, kaj se dogaja na Otoku, smo se obrnili na agencijo za okolje. “40 centimetrov je precej senzacionalistična napoved. Kot bi pri nas napovedali meter snega in nato dodali, da bo toliko zapadlo na Voglu,” je orisal meteorolog Brane Gregorčič.

Malo verjetno je, da bi London odela snežna odeja, bolj verjetno je, da pada dež s snegom. Ta pa bi lahko zapadel nekoliko severneje, kjer je v višjih predelih mogoče pričakovati med 10 in 20 centimetrov snega. “To se je praktično že zgodilo, dopoldne padavine že slabijo. Nova pošiljka snega je za severni del Anglije in Škotsko predvidena v noči na nedeljo,” je povedal Gregorčič.

Nikakor pa ne gre za izredne razmere. “Dogaja se nekaj zimskega. Ne nazadnje je še vedno koledarska zima,” je rekel.

Nad severnim delom Evrope – ne samo Britanskim otočjem, ampak tudi Nizozemsko, Dansko in Skandinavijo – je polarni zrak. Ob ciklonih, ki nastajajo na polarni fronti, lahko nastajajo tudi snežne padavine.

sneg v veliki britaniji sneg v veliki britaniji
PROFIMEDIA
sneg v veliki britaniji sneg v veliki britaniji
PROFIMEDIA
sneg v veliki britaniji sneg v veliki britaniji
PROFIMEDIA

Pričakovati je, da se bo hladni polarni zrak nad severom kontinenta zadrževal še približno teden dni. “Potem pa bo tudi tam počasi pomlad.” Prodora teh hladnih zračnih mas proti jugu Evrope pa ni pričakovati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje