Na Otoku še vedno iščejo pobeglega vojaka, osumljenega terorističnih dejanj

Svet 07. Sep 202308:15 0 komentarjev
Daniel Abed Khalife
Daniel Abed Khalife. Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je v sredo iz zapora na Otoku pobegnil nekdanji vojak Daniel Abed Khalife, se iskalna akcija za 21-letnikom nadaljuje.

Kot smo poročali, je v sredo zjutraj iz londonskega zapora pobegnil nekdanji vojak, ki je osumljen terorističnih dejanj. Policija je takoj sprožila lov za pobeglim 21-letnim Danielom Abedom Khalifejem, ki je zaradi obtožb, da je v vojašnici sprožal lažne bombne preplahe, v priporu čakal na sojenje. Pobegnil naj bi med delom v kuhinji in se iz zapora odpeljal na podvozju tovornjaka, ki je dostavil hrano. Po besedah vodstva protiteroristične enote naj Khalife ne bi predstavljal nevarnosti za širšo javnost, a je tamkajšnjim prebivalcem vseeno svetovalo, naj se mu ne približujejo in naj takoj pokličejo policijo.

In medtem ko policija pobeglega 21-letnika še vedno išče, se porajajo vprašanja, kako mu je uspelo pobegniti. Khalife je na sojenje čakal v zaporu z nižjo stopnjo varnosti in ne v strogo varovanem zaporu. Pravosodni strokovnjak Ian Acheson je za BBC njegov pobeg označil za “zelo resen”. Dejal je, da zapor, v katerem je bil zaprt 21-letnik, ni očiten kraj za nekoga, ki je obtožen terorističnih dejanj in predstavlja potencialno tveganje za državno varnost.

Po pisanju BBC tožilci Khalifeju očitajo, da je leta 2021 v vojaškem kompleksu v Staffordu, kjer je bil kot pripadnik britanske vojske nastanjen tudi sam, nastavljal lažne eksplozivne naprave. Poleg tega naj bi istega leta iz kadrovskega sistema ministrstva za obrambo pridobil osebne podatke o vojakih, ki bi lahko pomagali pri načrtovanju ali izvedbi terorističnih dejanj. Kmalu po odkritju lažnih eksplozivnih naprav je Khalife iz vojašnice pobegnil, prijeli pa so ga nekaj tednov kasneje. Od tedaj je po pisanju BBC v priporu, sojenje pa bi se moralo začeti novembra. Ministrstvo za obrambo je potrdilo, da je bil Khalife odpuščen iz vojske, čeprav še ni bil spoznan za krivega očitanih kaznivih dejanj.

Že od včerajšnje novice o pobegu so na letališčih in v pristanišču Dover poostrili nadzor, saj se oblasti bojijo, da bi ubežniku uspelo zapustiti državo. Zaradi tega na letaliških varnostnih kontrolah ter na vhodu v pristanišče nastaja gneča, poroča BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!