Na Otoku zaradi snega in ledu prometni kaos, letališča v množične odpovedi letov

Svet 12. Dec 202212:04 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Veliko Britanijo so v nedeljo zajeli sneg, led in megla, ki so vztrajali do ponedeljka. Izredne vremenske razmere so povzročile kaos na cestah in železnicah, več letališč je moralo odpovedati ali preložiti polete. Na letališču Stansted so bili ustavljeni vsi leti, poroča britanski BBC.

Letališče Stansted je v nedeljo zvečer sporočilo, da je bila njihova edina vzletno-pristajalna steza zaradi vremenskih razmer zaprta, vsi poleti pa odpovedani. Zamude so nastajale že v soboto zaradi odstranjevanja ledu z letal. “Potnikom svetujemo, da pri svoji letalski družbi preverijo trenutno stanje letov,” je dejal tiskovni predstavnik letališča. Potnik je za BBC povedal, da je na letališču Stansted v nedeljo popoldne več ur čakal na letalu, ki ni moglo vzleteti.

letališče, heathrow, velika britanija
Letališče Heathrow (Vir: Hannah McKay/Reuters)

Tudi na letališču Heathrow je bilo v nedeljo odpovedanih več kot 50 poletov, potem ko je zaradi megle kontrola zračnega prometa omejila število letal, ki so lahko pristala in vzletela. Letališče je sporočilo, da skrbi za varnost potnikov in jih poskuša obenem čim hitreje odpeljati na cilj.

Letališče Gatwick je v nedeljo zaradi sneženja začasno zaprlo eno od svojih vzletno-pristajalnih stez, a jo ponovno odprlo čez nekaj ur. Številni leti so bili odloženi ali odpovedani, 28 pa je bilo preusmerjenih na druga letališča. V ponedeljek so se preložitve in odpovedi nadaljevale, pristojni pa so zato zaprosili potnike, naj glede informacije o letih kontaktirajo z letalsko družbo neposredno.

Že v soboto je tudi letališče v Manchestru zaradi močnega sneženja zaprlo obe vzletno-pristajalni stezi, kar je ravno tako vplivalo na več deset letov. Vremenske razmere so, kot piše BBC, najbolj prizadele letalsko družbo EasyJet.

Po navedbah BBC so nekateri potniki v nedeljo poročali, da jim letalske družbe niso podale informacij o odpovedih letov, drugi pa zaradi ledu niso mogli z letal.

Britanski meteorološki urad je za London, Škotsko, Severno Irsko in jugozahodno Anglijo izdal rumeno vremensko opozorilo, zaradi česar je pričakovati nadaljnje motnje letalskega prometa. Potnike, ki letijo z britanskih letališč, ta opozarjajo, naj pred pot preverijo stanje njihovega leta, piše BBC.

Temperature tudi do minus 15 stopinj Celzija

Močno sneženje je v nedeljo povzročilo kaos tudi na cestah in železnicah. Zaradi več prometnih nesreč so oblasti voznike pozvale k previdnosti na avtocestah.

Najmanj štirje otroci so medtem med igranjem v parku padli v zamrznjeno jezero v bližini Birminghama, trije so umrli. “Vemo, da bo vreme v naslednjih dneh zelo mrzlo, zato odrasle in otroke prosimo, da se izogibajo odprtim vodam in da nikakor ne stopajo na led, ne glede na to, kako debel ali varen se vam zdi,” je opozoril poveljnik gasilske in reševalne službe Richard Stanton.

Opozorila o hudih vremenskih razmerah so veljala danes do 10. ure. Za Severno Irsko so opozorila odpravili že pred tem, kljub temu da so zaradi mraza tam med drugim odpovedali nekatere športne tekme. Na severovzhodu Škotske bi se po opozorilih urada lahko temperature ponoči spustile do minus 15 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!