Na Otoku zbegani: našli tropske želve velikanke. Kako so prišle do Anglije?

Svet 23. Jan 202418:39 0 komentarjev
želva
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V gozdovih jugozahodne Anglije, ki jo je zadnje dni zajela izrazita hladna fronta, so našli več mrtvih želv velikank, ki sicer živijo v tropskih krajih. Kako so želve pristale v Angliji?

Dogodek je po poročanju ameriškega časnika New York Times pritegnil pozornost oblasti v jugozahodnem delu Anglije. Policisti iz Devona in Cornwalla še preiskujejo, zakaj je poginilo sedem orjaških želv.

Tamkajšnja policija je sporočila, da so dve našli 8. januarja, ostalih pet pa 12. januarja. Očividce oziroma vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije, povezane z incidentom, pozivajo, naj to sporočijo policiji.

želva
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Gre za Aldabre – želve velikanke, poimenovane po otoku, ki so del Sejšelov, od koder izvirajo. Te vrste želv morajo živeti v zelo toplih razmerah, nad 30 stopinjami Celzija. Vprašanje torej ostaja, kako je tako veliko število želv pristalo v mrzlih angleških gozdovih. Strokovnjak za varstveno biologijo James Gibbs je po poročanju New York Timesa dejal, da pri takih temperaturah lahko preživijo zgolj uro ali dve.

Gibbs predvideva, da so bile želve “brezobzirno odvržene”. Na podlagi fotografij poginulih želv ocenjuje, da so bile želve, ki lahko živijo do 150 let, stare med 10 in 20 leti. Zaradi deformacije oklepa pa še meni, da so bile podhranjene in da so življenje najverjetneje preživele v ujetništvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!