Na Poljsko prispeli prvi ameriški vojaki v okviru okrepitve Natovih sil

Svet 05. Feb 202215:28 > 16:32 0 komentarjev
Ameriški vojaki prispeli na Poljsko
PROFIMEDIA

Na Poljsko so v okviru vojaške okrepitve Natovih sil v vzhodni Evropi zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino danes prispeli prvi ameriški vojaki. Večina kontingenta naj bi sicer prispela v prihodnjih dneh.

Na Poljsko so v okviru vojaške okrepitve Natovih sil v vzhodni Evropi zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino danes prispeli prvi ameriški vojaki.

Prvi vojaki so danes prispeli na letališče Jesionka na jugozahodu Poljske, je povedal tiskovni povedal predstavnik poljske vojske, major Przemyslaw Lipczynski. Dodal je, da bo večina kontingenta 1700 ameriških vojakov prispela “kmalu”.

Po podatkih poljskega obrambnega ministrstva naj bi na Poljsko prispelo okoli 1700 ameriških vojakov iz 82. letalske divizije s sedežem v Fort Braggu v Severni Karolini, da bi okrepili Natovo vzhodno krilo.

Danes je na Poljsko prispela predhodnica. Gre za člane pripravljalne skupine in nekaj poveljnikov, je še povedal Lipczynski. Večja skupina vojakov naj bi v Jasionki pristala v nedeljo.

Ameriški vojaki prispeli na Poljsko
Kacper Pempel/REUTERS

Na Poljskem je trenutno nameščenih okoli 4500 ameriških vojakov, tako v okviru Nata kot na podlagi dvostranskega dogovora z ZDA.

Prvi vojaki tudi v Nemčijo

Washington je pred dnevi sporočil, da bo zaradi nevarnosti ruske invazije v vzhodno Evropo poslal okoli 3000 dodatnih vojakov, da bi branili članice Nata pred kakršno koli agresijo. Od teh bodo ZDA v Nemčijo in Poljsko poslale okoli 2000 vojakov, iz Nemčije pa bodo v Romunijo premestile tisoč vojakov, trenutno nameščenih na Bavarskem.

Medtem so tudi v nemški Wiesbaden že prispeli prvi od predvidenih 300 ameriških vojakov iz Fort Bragga, je na spletni strani poročal nemški Tagesspiegel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!