Na Portugalskem je zdaj nezakonito, da šef delavcu “teži” izven delovnega časa

Svet 13. Nov 202109:40 > 15. Nov 2021 12:29 0 komentarjev
Portugalska
PROFIMEDIA

Ste imeli kdaj vztrajnega šefa, ki vam ne preneha pošiljati sporočil, ko končate službo ali se odjavite s službenega računalnika? Na Portugalskem je to zdaj postalo nezakonito početje.

Portugalska je pred kratkim sprejela zakon, ki delodajalcem prepoveduje stike z delavci zunaj rednih delovnih ur po telefonu, sporočilih ali e-pošti.

“Delodajalec mora spoštovati zasebnost delavca, vključno s počitkom in družinskim časom,” določa novi zakon. Vsaka kršitev zato pomeni “hud” prekršek, za katerega je delodajalec lahko oglobljen.

Podobno pravilo je francoskim delavcem leta 2017 dalo pravico, da prezrejo poslovna e-poštna sporočila zunaj delovnega časa.

Nova portugalska politika je del zakonodaje, ki ureja delo od doma. Zaposleni imajo tako po novem pravico, da izberejo med delom od doma ali iz pisarne, če to njihovo delovno mesto seveda dopušča.

Ukrep določa še, da morajo delodajalci delavcem zagotoviti ustrezna orodja za opravljanje dela na daljavo. Delavcem bi morali povrniti vse dodatne stroške, vključno stroške, ki so nastali ob morebitni dodatni porabi elektrike in plina.

Portugalski parlament je zakon potrdil prejšnji petek, veljati pa je začel naslednji dan.

Loading Poll…

 

Portugalsko že šest let vodi socialistična vlada, čeprav bi se lahko premier Antonio Costa lahko s položaja poslovil na začetku prihodnjega leta. Predsednik države je pred kratkim razpisal predčasne volitve za konec januarja.

Prestolnica Lizbona se je močno potrudila, da bi pritegnila digitalne nomade, ki želijo izkoristiti delo na daljavo za začasno selitev ali potovanje zunaj svoje matične države.

Praksa je pogostejša postala med pandemijo. Raziskovalno podjetje Gartner ocenjuje, da bodo delavci na daljavo do konca leta 2021 predstavljali 32 odstotkov svetovne delovne sile v primerjavi s 17 odstotki leta 2019.

Avtorja: Julia Horowitz in Vasco Cotovio/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!