Na poti do Mednarodne vesoljske postaje tudi prvi turški astronavt

Svet 19. Jan 202412:23 0 komentarjev
Ax-3
Slika: PROFIMEDIA

Raketa s štiričlansko posadko ameriškega zasebnega podjetja Axiom Space je poletela proti Mednarodni vesoljski postaji. V okviru misije z imenom Ax-3 se je v vesolje podal tudi prvi turški državljan.

Proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je poletela raketa s štiričlansko posadko, katere del je tudi turški vojaški pilot Alper Gezeravci. Postal je prvi turški državljan, ki je poletel v vesolje. Gre za komercialno misijo pod vodstvom ameriškega zasebnega podjetja Axiom Space, v kateri sodeluje tudi Evropska vesoljska agencija (ESA).

Iz izstrelišča v vesoljskem centru Kennedy na Floridi je v četrtek popoldan po lokalnem času poletela nosilna raketa Falcon 9 s kapsulo Crew Dragon podjetja SpaceX, v kateri so bili štirje astronavti.

Misijo z imenom Ax-3 je organiziralo ameriško zasebno vesoljsko podjetje Axiom Space. To je tretji komercialni polet na ISS pod okriljem podjetja Axiom Space in prvi, na katerem so vse tri plačljive sedeže zakupile vesoljske agencije in ne premožni posamezniki.

Raziskovanje vpliva mikrogravitacije na človeško telo

Misijo vodi glavni astronavt podjetja Axiom Space, špansko-ameriški državljan Michael Lopez Alegria, ki je bil nekdaj zaposlen pri ameriški vesoljski agenciji Nasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Del štiričlanske posadke so še turški pilot in polkovnik Alper Gerezavci, ki je postal prvi Turek v zgodovini, ki je poletel v vesolje, in dva predstavnika ESA. To sta italijanski vojaški pilot Walter Villadei in švedski pilot Marcus Wandt.

Natančni stroški misije niso znani. Podjetje Axiom Space je sicer leta 2018, ko je prvič najavilo svoj komercialni vesoljski program v sodelovanju s podjetjem SpaceX in Naso, določilo ceno 55 milijonov ameriških dolarjev na sedež.

Številne države in tudi vesoljske agencije, kot je ESA, se pri uresničevanju svojih ambicij v vesolju vse bolj obračajo na zasebni sektor.

Ekipa v okviru misije Ax-3 se bo pridružila sedmim članom posadke iz Japonske, Danske, ZDA in Rusije, ki so trenutno na krovu ISS, in izvedla 30 poskusov, s katerimi bodo med drugim raziskovali vpliv mikrogravitacije na človeško telo in napredne industrijske procese.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!