Na Severnem Irskem poskušali umoriti policista

Svet 23. Feb 202315:35 0 komentarjev
Policija Severna Irska
Profimedia

Na Severnem Irskem je bil v sredo policist, ki ni bil na dolžnosti, tarča strelskega napada. Policija je v povezavi z dogodkom aretirala tri ljudi, je v Belfastu sporočil načelnik policije Simon Byrne. Osumljence je policija označila za "nasilne disidentske republikance". Žrtev je v kritičnem, a stabilnem stanju.

“Danes zjutraj smo aretirali tri moške, stare 38, 45 in 47 let,” je na novinarski konferenci povedal načelnik policije Simon Byrne, ki je napad na policijskega inšpektorja Johna Caldwella označil za “drznega in premišljenega”. “Trenutno jih zaslišujejo detektivi na oddelku za hude zločine Musgrave,” je dodal in pojasnil, da je preiskava poskusa umora v začetni fazi.

Napad se je zgodil v mestu Omagh v okrožju Tyrone. Caldwella, ki je vodil več pomembnih preiskav, so v sredo okoli 20. ure po lokalnem času večkrat ustrelili v tamkajšnjem športnem kompleksu, je navedla policija. “John je pretekel kratko razdaljo in padel na tla, medtem ko je ležal na tleh, pa so strelci še naprej streljali nanj,” je za Radio Ulster povedal pomočnik načelnika Mark McEwan in dodal, da je Caldwell med kolegi “zelo spoštovan”. Inšpektorja so prepeljali v bolnišnico v Londonderryju in je v “kritičnem, a stabilnem stanju”, poroča britanski BBC.

Po navedbah policije je v središču preiskave Nova Ira, odcepljena disidentska skupina Irske republikanske armade (Ira), ki je bila pomemben akter sektaškega nasilja na Severnem Irskem v času med šestdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja. Skupina je obtožena tudi umora novinarke Lyre McKee v Londonderryju leta 2019 in poskusa umora dveh policistov z bombnim napadom v kraju Strabane novembra lani. Napad na inšpektorja so obsodili severnoirski, britanski in irski politični voditelji, vključno z britanskim premierjem Rishijem Sunakom ter irskim premierjem Leom Varadkarjem in predsednikom Michaelom D. Higginsom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!