Na severu Nemčije popolnoma obstali vlaki: šlo naj bi za sabotažo

Svet 08. Okt 202213:56 > 16:25 1 komentar
Sabotaža na nemških železnicah
Profimedia

Upravljavec nemških železnic Deutsche Bahn je sporočil, da je današnje velike težave v železniškem prometu na severu Nemčije povzročila sabotaža. "Sabotaža na kablih, ki so ključnega pomena za železniški promet, je povzročila, da smo morali zjutraj ustaviti vlake na severu za skoraj tri ure," so sporočili iz družbe.

Po navedbah Deutsche Bahn so preiskavo dogodka prevzele varnostne oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Da je šlo za “sabotažo”, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil tiskovni predstavnik Deutsche Bahn. “Jasno je, da je šlo za targetirano in škodoželjno dejanje,” je po poročanju Reutersa dejal nemški minister za promet Volker Wissing.

Na severu Nemčije so namreč danes zjutraj popolnoma obstali vlaki na dolgih progah. Iz nemških železnic so zjutraj sporočili, da je vzrok “tehnična napaka na progi”. Težavo so zatem uspešno odpravili, a težave v prometu se bodo verjetno čutile še cel dan, je sporočil predstavnik družbe Deutsche Bahn. Po navedbah podjetja je bil problem v sistemu digitalne radijske komunikacije med vlaki.

Reuters, ki se je skliceval na vir med preiskovalci, je poročal, da še ni povsem jasno, kaj natančno je povzročilo incident. Možnosti naj bi bilo več – od kraje kablov, kar naj bi se v zadnjem času dogajalo relativno pogosto, do targetiranega napada.

Dogodek se je zgodil nedolgo za tem, ko sta NATO in EU opozorila na pomen zaščite kritične infrastrukture, potem ko je bila odkrita domnevna sabotaža na ceveh Severnega toka. 

Posledice za več tisoč ljudi

Na Spodnjem Saškem, kjer bodo v nedeljo deželne volitve, so obstali prav vsi vlaki, ne le medkrajevni in mednarodni. Podobno je bilo tudi v Schleswig-Holsteinu ter mestih Hamburg in Bremen.

Prizadeti so bili tudi drugi deli Nemčije. Obstali so medkrajevni vlaki, ki povezujejo Berlin in vzhod države, ter vlaki med Hannovrom in Severnim Porenjem-Vestfalijo, so še sporočili iz Deutsche Bahna. S tem je bilo prizadetih več tisoč ljudi.

vlaki v Nemčiji
Matthias Rietschel/REUTERS

Na Otoku motnje zaradi stavke

V Veliki Britaniji medtem danes stavka več kot 40 tisoč članov sindikata RMT, zaposlenih pri upravljavcu železniške infrastrukture Network Rail in pri 15 izvajalcih železniškega prometa. Vozi le vsak peti vlak, promet je stekel kasneje in se bo končal bolj zgodaj. Podjetja ljudi pozivajo, naj danes ne potujejo z vlakom, če ni res nujno, poroča britanski BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje