Na shodu v podporo neodvisnosti Walesa 10.000 ljudi

Svet 01. Okt 202220:44 1 komentar
PROFIMEDIA

V prestolnici Walesa se je po navedbah organizatorjev na današnjem shodu zbralo okoli 10.000 ljudi, ki so izražali podporo valižanski neodvisnosti. Na podobnem dogodku v Wrexhamu na severu Walesa se je julija zbralo okoli 8.000 ljudi, poroča britanski BBC.

Današnji dogodek v Cardiffu, ki sta ga organizirali dve nestrankarski organizaciji, je potekal mirno, v prvi vrsti shoda pa je bilo videti tudi Adama Prica, voditelja najmočnejše valižanske nacionalistične stranke Plaid Cymru, ki zagovarja odcepitev Walesa od Združenega kraljestva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stranka Plaid Cymru je v petek objavila poročilo, ki naj bi dokazovalo, da bi neodvisni Wales dosti lažje uravnotežil proračun, kot so to politiki in strokovnjaki verjeli doslej.

Sodeč po zadnjih anketah javnega mnenja bi na morebitnem referendumu o neodvisnosti sicer le četrtina volivcev podprla odcepitev od monarhije, proti neodvisnosti pa bi glasovalo 52 odstotkov vprašanih. Mnogo višjo podporo odcepitvi od Združenega kraljestva agencije za merjenje javnega mnenja beležijo na Škotskem in Severnem Irskem.

PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje