Na Siciliji razglasili izredne razmere: odmerijo jim, koliko vode lahko porabijo

Svet 02. Mar 202409:48 0 komentarjev
Sicilija, suša, pomanjkanje vode
Foto: PROFIMEDIA

Lokalne oblasti na italijanskem otoku Sicilija so zaradi najhujše suše v zadnjih 20 letih razglasile izredne razmere. Zaloge vode so se tako zmanjšale, da morajo tamkajšnjim prebivalcem odmerjati količino vode, ki jo lahko dnevno porabijo.

Zaradi pomanjkanja padavin po lanskem vročem in suhem poletju so se vodne zaloge na Siciliji močno zmanjšale. Lokalne oblasti so zaradi najhujše suše v zadnjih 20 letih razglasile izredne razmere na otoku, po ocenah strokovnjakov naj bi šlo za tretjo najhujšo vodno krizo v zgodovini otoka.

Zaloge vode so se tako zmanjšale, da jo več kot 800.000 prebivalcev otoka dobiva na obroke. “Približno 10 do 15 odstotkov vode v 55 občinah že odmerjamo”, je za portal Euronews dejal Massimo Burruano, operativni direktor podjetja za upravljanje z vodo Siciliacque.

Od 4. marca bodo racionalizacijo vode uvedli v več kot 93 občinah, kar bo vplivalo na življenja več kot 850.000 prebivalcev.

Sicilija, suša, pomanjkanje vode
Foto: PROFIMEDIA

Lokalne oblasti na otoku opozarjajo, da so razmere resne, brez pravočasnega posredovanja države pa obstaja resna nevarnost, da bodo otočani v nekaj tednih ostali brez vode.

Pomanjkanje vode pa občutijo tudi otoški kmetje, ki jih je sušno obdobje prizadelo že leta 2023. Pomanjkanje dežja močno vpliva na pridelavo agrumov, oljk in pšenice.

Predsednik italijanske regije Sicilija Renato Schifani je nalogo za spopadanje s pomanjkanjem vode zaupal Dariu Cartabelloti. Njegova naloga bo poenostaviti postopke na odzivanje na sušo, zagotavljanje finančne pomoči kmetijam za nakup krme in oskrbe z vodo.

Po podatkih analitikov je bilo lani na Siciliji kar osemmesečno obdobje popolne suše, druga polovica leta 2023 pa je bila najbolj sušna v zadnjih 100 letih.

Čeprav suša močno vpliva na zaloge vode na otoku, pa to naj ne bi bil edini vzrok za pomanjkanje vode. Kopičijo se namreč očitki, da je upravljanje z vodnimi viri na otoku v zelo slabem stanju, regija pa že 30 let nima ustrezne upravljavske strukture.

Sicilija, suša, pomanjkanje vode
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!