Na Škotskem začeli z izbiranjem naslednika Nicole Sturgeon

Svet 13. Mar 202320:05 0 komentarjev
Nicola Sturgeon
PROFIMEDIA

Med člani Škotske nacionalne stranke se je danes začelo izbiranje novega šefa stranke in škotskega premierja. Za položaja se borijo trije kandidati, ki bodo nasledili dolgoletno premierko Nicolo Sturgeon, po tem ko je ta februarja odstopila. Trojica se v marsikaterem pogledu razlikuje med seboj, vendar vsi podpirajo nove korake na poti k škotski osamosvojitvi. Nad samostojno Škotsko pa je navdušenih vse manj ljudi, kažejo ankete.

Na Škotskem se je danes opoldne začelo glasovanje za naslednika ali naslednico premierke in voditeljice Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicole Sturgeon, ki je februarja presenetljivo napovedala odstop po več kot osmih letih na čelu vlade in SNP. Volilno pravico ima vsak član SNP, ki je bil v stranko včlanjen do 15. februarja. SNP je imela decembra 2021 po lastnih podatkih 103.884 članov. Rezultati glasovanja bodo znani 27. marca.

Za mesto naslednika ali naslednice Nicole Sturgeon se bodo pomerili trije poslanci škotskega parlamenta iz stranke SNP – Kate Forbes, Ashten Regan in Humza Yousaf. Yousaf, sicer zdravstveni minister v aktualni vladi, uživa največ podpore med vidnejšimi člani stranke. Da bi postal škotski premier, bo moral 37-letnik premagati prav tako priljubljeno finančno ministrico Kate Forbes in nekdanjo sekretarko na ministrstvu za pravosodje Ashten Regan, ki pa se je lani odrekla svojemu položaju v znak protesta proti progresivnim spremembam zakonodaje na področju pravic transspolnih oseb.

Vsi trije kandidati so obljubili, da bodo ponovno oživili njeno usihajoče prizadevanje za škotsko neodvisnost, ki pa med prebivalstvom ne uživa več večinske podpore. Po zadnji anketi agencije YouGov za Sky News je za samostojno Škotsko le še 39 odstotkov vprašanih, medtem ko je proti 47 odstotkov anketirancev. Ostali se do vprašanja niso opredelili.

V splošni anketi, ki jo je prejšnji teden izvedel javnomnenjski inštitut Ipsos, je Forbes zabeležila 32-odstotno podporo, Yousaf 24-odstotno, Regan pa osemodstotno. Kljub temu pa Yousaf še vedno velja za prednostnega kandidata članov SNP, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Volitve bodo potekale prek spletne aplikacije, člani stranke pa bodo morali kandidate razvrstiti od po njihovem mnenju najboljšega do najmanj primernega za vodstveni položaj. Kot pojasnjuje BBC, bo zmagal tisti, ki ga bodo volilci največkrat uvrstili na prvo mesto. Če v prvem krogu ne bo nihče presegel 50-odstotne podpore, bo sledil drugi krog, v katerega se bosta uvrstila kandidata z največ glasovi iz prvega kroga.

Zmagovalec bo na čelu stranke SNP in škotske vlade nadomestil Nicolo Sturgeon, ki je februarja napovedala odstop. Na položaju bo ostala do izvolitve svojega naslednika ali naslednice, članica parlamenta v Edinburgu pa bo vsaj do naslednjih parlamentarnih volitev na Škotskem maja 2026.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!